Interferente.ro Descopera Diverse Factorii care au determinat umanizarea

Miercuri, 25 Februarie 2015 19:00

Factorii care au determinat umanizarea

Factorii care au determinat umanizareaProcesul de umanizare a revolutionat structura biosferei de pe planeta noastra, dar specia umana nu va ramane doar un component al acestei sfere dotata cu viata, ci va realiza modificari in interesul societatii de azi si de maine.

Geneza omului nu s-a petrecut brusc, ea a constituit un proces evolutiv, de lunga durata, timp in care materia preumana s-a confruntat cu factorii mediului de coexistenta, invingand numeroase obstacole, fiecare creaundu-i un plus de insusiri, pana la cucerirea celui mai inalt pisc al piramidei din structura biosferei. Dintr-un salt calitativ in altul, din sute in sute de mii de ani, specia preumana a dobandit alte si alte insusiri, pana la slefuirea inteligentei de acum a lui Homo sapiens.

Existenta omului este o consecinta a naturii materiei. Miscarea ei si evolutia sunt legi universale. In virtutea acestor legi obiective, tot ce exista in natura, toate fiintele vietuitoare, de la bacterie pana la om, sunt rezultatul legilor evolutiei. De aceea, originea omului trebuie vazuta prin prisma evolutiilor incepute de aproximativ 3.6 miliarde de ani, un sir de autocreatii ale biomateriei din materie, cu forme si functii care s-au derulat fara pauza, in contextul mediului ambiant.

Toate salturile cantitative si calitative in decursul erelor geologice, au aparut unele din altele, insumandu-se mereu pana la complexitatea stucturala a speciei umane. De la mersul pe plan orizontal, la cel vertical, a fost nevoie de o serie de incercari, unele cu jertfe, altele cu succese, a caror suma a creat marele salt calitativ intruchipat in biostructura lui Homo sapiens.

Evolutia fiintelor vietuitoare, ca si aparitia omului, trebuie legata de complexul factorilor de mediu, care de asemenea au evoluat mereu si schimbarile acestora au determinat modelarea materiei vii, nu din intamplare, ci ca o necesitate generata de alte necesitati, fara intrerupere.

Procurarea hranei, apararea de atacul unor animale salbatice, construirea de adaposturi, cresterea copiilor, toate acestea au obligat omul preistoric sa execute diferite munci, punand in acelasi timp mintea la contributie. In acest fel, injghebarea societatii umane, inca in primitivism, a trebuit sa progreseze. Astfel se explica disparitia acelor “incercari de umanizare” din structura lui Homo erectus, care nu au progresat si au cazut, probabil, prada unor fiare, care pe atunci erau in plina ploriferare. Deci, putem sublinia ca munca chibzuita si perseverenta a creat specia umana si aceeasi munca il duce pe om spre o civilizatie din ce in ce mai inalta.

Paralel cu utilizarea si confectionarea diferitelor unelte, fie de aparare, fie pentru vanat sau de utilitate pentru ingrijirea celor noi nascuti, a obligat omul sa articuleze cuvinte, sa dea nume obiectelor, animalelor, semenilor sai etc. De la acest pas inceput, progresul a venit de la sine.

Aparitia mai multor limbi, are o explicatie simpla, datorita izolarilor geografice a unor grupe, devenite triburi de oameni, care s-au stabilit pe acele locuri unde au gasit posobilitatea de a-si asigura existenta in conditii mai convenabile. Izolarea geografica, conditiile diferite de mediu, mijloacele de existenta, au dat nastere raselor de oameni.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: