Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Factori cu potential vatamator si de risc pentru sistemul cardiovascular

Marţi, 22 Octombrie 2013 13:24

Factori cu potential vatamator si de risc

pentru sistemul cardiovascular

Asupra sistemului cardiovascular actioneaza numerosi factori cu potential vatamator si de risc. Astfel, unii factori fizici, chimici si biologici pot actiona separat, dar si combinat (de cele mai multe ori), avand o actiune determinata in producerea unor imbolnaviri cardiace si vasculare.

Factorii fizici se refera la conditiile meteorologice si de microclimat in care traieste sau lucreaza omul, de exemplu, factorii barometrici pot avea influenta asupra functionarii normale a sistemului cardiovascular.

Intre factorii mecanici pot fi mentionati diferitele corpuri dure, ascutite care pot leza, in special, vasele de la periferie, producand hemoragii.

Intre factorii chimici nocivi, cei mai obisnuiti sunt alcoolul, fumul de tigara si cafeaua.

Alcoolul in cantitati mici (pana la 0,5 g de la litrul de sange) continut in bauturile slabe (bere, vin cu sifon/apa minerala, etc.) si consumat in mod ponderat. Nu constituie un pericol pentru sanatate. In cantitati mai mari insa, el constituie o otrava pentru organism. El nu sufera nici un proces de transformare in tubul digestiv. Ajuns la nivelul intersitunul subtire el este absorbit direct in sange si astfel ajunge rapid la toate organele corpului unde poate produce leziuni. Impregnarea sangelui cu alcool poarta denumirea de alcoolemie, iar intoxicatia acuta sau cronica cu alcool, alcoolism. Deosebit de grav este alcoolismul cronic care devine o problema sociala prin urmarile nefaste asupra individului.

Nicotina din tutun ataca mai multe organe, in special, sistemul nervos, cardiovascular si respirator, determinand aparitia unor boli grave de inima cum sunt angina pectorala, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala si, in special, arteroscleroza.

Cafeaua si ceaiul contin cofeina, respectiv teina. Luate in cantitati mici, cafeaua si ceaiul provoaca o stimulare psihomotorie si indeparteaza senzatia de oboseala. Stimuleaza miocardul si ii maresc forta de contractie. Consumul acestora in cantitati mari insa duce la intoxicatii, care pot fi acute sau cronice si asemanatoare ca semne cu alcoolismul.

Factorii biologici (virusuri si microbi) pot provoca unele boli ca, de exemplu, miocardita, pericardita, cardita reumatismala, etc.

Localizarea microbilor pe peretii vaselor sanguine poate provoca arterita sau feblita, dupa cum sunt atacate arterele sau venele.

Suprasolicitarile fizice si psihice trebuie considerate de asemenea printre factorii cu potential vatamator sau de risc pentru sistemul cardiovascular.

Activitatea fizica, miscarea in aer liber (jocurim plimbari, drumetii), educatia fizica si sportul favorizeaza functionarea normala a inimii si a celorlalte organe si mentin corpul in perfecta stare de sanatate si de eficienta la orice fel de solicitare.

Te-ar putea interresa articolul  Factori de risc in producerea bolilor cardiovasculare.