Interferente.ro Descopera Geografie Europa asezare margini si tarmuri

Vineri, 15 Iulie 2016 00:16

Europa - asezare, margini si tarmuri

Europa este un continent stravechi, leagan al unor stralucite civilizatii. Continentul Europa se infatiseaza ca o uriasa peninsula a Asiei cu care formeaza o unitate continentala, cunoscuta sub denumirea de Eurasia.

Europa se intinde in latitudine de la Capul Nord si pana la Capul Tainaron (Matapan), iar in longitudine de la Capul Roca pana la Muntii Ural, Fluviul Ural si Marea Caspica.

europa harta

Tarmurile sunt puternic crestate formand numeroase golfuri, peninsule si insule.

Partea nordica a Europei este scaldata de Marea Barents si Marea Alba care apartin Oceanului Arctic. Vestul continentului este udat de Oceanul Atlantic din care se diferentiaza Marea Norvegiei, Marea Nordului, Marea Baltica si Marea Manecii. Marea Baltica patrunde adanc in uscat printre Peninsula Iutlanda si Peninsula Scandinavica, cea mai intinsa dintre peninsulele Europei. Tot in vestul continentului mentionam Insula Islanda si Arhipelagul Britanic. Sudul Europei este scaldat de Marea Mediterana ce se leaga cu Marea Neagra prin stramtorile Dardanale si Bosfor intre care se intercaleaza Marea Marmara. Din Marea Mediterana se diferentiaza marile: Tireniana, Ionica, Adriatica si Egee, despartite de insule si peninsule.

Cele mai importante peninsule sunt: Peninsula Iberica, Peninsula Italica si penisnula Balcanica.

Printre numeroasele insule cele mai mai mari sunt: Baleare, Corsica, Sardinia, Sicilia si Creta.

Marea Mediterana comunica prin Stramtoarea Gibraltar cu Oceanul Atlantic si impreuna cu Marea Neagra despart Europa de Africa si de Asia.

Izolata, ca un lac urias, in suf-est se afla Marea Caspica.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: