Interferente.ro

Miercuri, 23 Martie 2011 20:33

Elizabeth Taylor

 

Cunoscuta pentru ochii violeti, Taylor a fost o frumusete care a uluit Hollywood, si nu numai, cu dramele din viata personala, dar si cu rolurile interpretate magistral. Este considerata ultimul star al Hollywoodului de altadata. A fost distinsa cu Premiul Oscar de doua ori. Fiind o adevarata legenda a lumii cinematografice Elizabeth a fost cea mai rasfatata actrita de la Hollywood. Criticii spun ca a fost si cea mai "scumpa". Numai pentru "Cleopatra" a primit, in 1962, peste un milion de dolari. Dupa 67 de ani de Hollywood, Elizabeth Taylor a adunat o avere de 600 milioane. Mai presus de toate acestea insa, istoria cinematografiei a retinut si va pastra in memoria ei dragostea furtunoasa, de atatea ori sfaramata, a cuplului Liz - Richard Burton. Elizabeth Taylor si-a trait viata aidoma interpretarii celor mai reusite roluri: cu pasiune si cu daruire.

 

Elizabeth Taylor (Dame Elizabeth Rosemond Taylor) s-a nascut pe 27 februarie 1932 la Londra. Chiar daca mama sa avusese o scurta cariera ca actrita in SUA, parintii erau de fapt dealeri de arta din St Louis, care venisera in capitala britanica pentru a-si deschide o galerie. In iunie 1939, familia Taylor se imbarca pentru California (Los Angeles), chiar inainte ca razboiul sa inceapa in Europa.

 

In urma unei preselectii organizate de Universal Studios (Hedda Hopper), Elizabeth a reusit ca la doar 9 ani sa semneze un contract si sa isi faca debutul pe marile ecrane in 1942, cu un rol in "There's One Born Every Minute". A semnat in acelasi an cu MGM si s-a bucurat de succes ca actrita-copil.

 

 

In 1944, la 12 ani, are primul rol principal in "National Velvet". Filmul a lansat-o pe adolescenta ca o tanara cu ochi de o culoare ciudata, un viitor star de cinema. Au urmat mai multe roluri, pana la primul serios, din 1949, in "Conspirator".

 

Pe 6 mai 1950, la doar 18 ani, Elizabeth se casatoreste cu Nick Hilton, fiul miliardarului Conrad Hilton, care detine celebrul lant de hoteluri. Hilton avea sa fie doar primul din cei sapte soti ai actritei, iar mariajul a durat mai putin de noua luni.

 

In 1951, cand colabora cu Paramount, a facut si primul rol apreciat de critici in "A Place In The Sun" - "Un loc la soare", regizat de George Stevens.

 

Taylor s-a casatorit pentru a doua oara in februarie 1952, cu Michael Wilding, un actor britanic, cu 20 de ani mai in varsta, cu care a avut doi copii.

 

A continuat sa lucreze pentru MGM, dar abia cu filmul "Giant" din 1956 cariera ei s-a relansat.

 

Actrita a divortat pentru a doua oara in ianuarie 1957. Trei zile mai tarziu se casatoreste cu Mike Todd, un producator de film din Acapulco, de la care mosteneste foarte multi bani. Todd era cu 24 de ani mai in varsta, dar se pare ca a fost cea mai fericita dintre casatoriile actritei.

 

In 1957, Elizabeth Taylor a primit si prima nominalizare la  Oscar pentru cea mai buna actrita. Cu doar patru zile inainte de ceremonie sotul ei a murit intr-un accident de avion.

 

Urmatorul film, unde a jucat alaturi de nou-venitul Paul Newman, a fost un mare succes de public si critica, "Cat On A Hot Tin Roof" fiind considerat si astazi una dintre cele mai bune pelicule.

 

La putin timp dupa aceea se casatoreste cu Eddie Fisher, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Todd, in mai 1959. In acelasi an primeste a treia nominalizare la Oscar. Chiar daca nu primeste acest premiu este recompensata cu Globul de Aur pentru cea mai buna actrita.

 

La doar 26 de ani, Elizabeth jucase deja in 28 de filme si fusese nominalizata de trei ori pentru Oscar.

 

 

In timp ce se afla la Londra, unde lucra la filmul "Cleopatra", Taylor a inceput sa se simta tot mai rau si a avut nevoie de o operatie urgenta. Taylor a supravietuit, desi medicii se asteptasera la ce era mai rau, si a putut participa la Premiile Oscar din acel an, unde a castigat premiul pentru cea mai buna actrita. Si asta chiar daca a fost nevoita sa urce pe scena in carje.

 

"Cleopatra" a fost pentru mult timp cel mai scump film produs vreodata si a ramas in istoria cinematografiei. Taylor a devenit cea mai bine platita actrita, primind un onorariu de un milion de dolari pentru rolul principal.

 

Pe platourile peliculei l-a intalnit si pe viitorul sau sot, Richard Burton, actor de teatru englez, nascut intr-o familie saraca de mineri din Tara Galilor. Intalnirea dintre cei doi a fost ca o lovitura de trasnet. Pareau vrajiti. Insa Liz nu a renuntat la Fisher pana ce Richard nu a divortat de Sybil, sotia care ii daruise doi copii.

 

"Visul" frumos a durat foarte putin insa, transformandu-se usor in cosmar. Pasiunea o purta din tornada in tornada. A turnat cate patru filme pe an, parcurgand lumea in lux. Cumparau tablouri, diamante si iahturi. Din 1967, incepe ruptura. Liz obtine al doilea Oscar pentru rolul din "Cui i-e frica de Virginia Woolf?".

 

A jucat alaturi de Marlon Brando in "Reflections In A Golden Eye" si alaturi de Burton in "The Comedians".

 

 

In 1972 Taylor a primit premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de la Berlin pentru rolul din "Hammersmith Is Out". Titlul urmatoarei productii comune avea sa se dovedeasca profetic. In 1972, Taylor si Burton au jucat in productia de televiziune "Divorce His - Divorce Hers". In iunie 1974, dupa un mariaj de zece ani, au divortat, pentru a se recasatori 16 luni mai tarziu, in Africa de Sud, in prezenta unui numar mare de indigeni. Turnasera impreuna 13 filme si castigase, numai ea, 30 de milioane de dolari.

La 10 august 1976, dupa doar zece luni de mariaj, divorteaza din nou, in Haiti. Avea 44 de ani. Richard Burton, care era alcoolic si toxicoman, afirma in 1984: "Eu beau ca sa mor, dar Liz a supravietuit. Ea are lumea ei. A mea este doar teatrul".

 

In decembrie 1976 Liz s-a casatorit cu sotul numarul sase, senatorul de Virginia John Warner, de care a divortat in 1982.


In urmatorii ani Taylor a jucat in mai putine filme, preferand ca anii 80 sa ii consacre productiilor pentru televiziune. Din 1985 a devenit purtator de cuvant pentru prima asociatie caritabila a luptei impotriva SIDA. Dupa ce bunul ei prieten, actorul Rock Hudson, a murit din cauza teribilei maladii, Taylor s-a implicat si mai mult. Doi ani mai tarziu, in 1987, lanseaza o colectie de parfumuri, de mare succes.

 

Se casatoreste din nou in 1991, de aceasta data cu Larry Fortensky, cu 20 de ani mai tanar decat ea. Cei doi au divortat in 1996. Dupa mai multe premii, intre care si cel pentru intreaga activitate, din 1993, Taylor a revenit pe marele ecran in filmul "The Flinstones" din 1994.

 

In februarie 1997 este din nou grav bolnava si trebuie sa se supuna unei operatii pentru a-i fi extirpata o tumoare cerebrala, din fericire benigna.

 

In 1999, American Film Institute a inclus-o pe Elizabeth Taylor, pe pozitia a saptea in topul 100 al celor mai mari actrite din toate timpurile

 

In 2001 a aparut in filmul pentru televiziune "These Old Broads", impreuna cu Shirley MacLaine si Debbie Reynolds.

 

A fost innobilata de Regina Elisabeta a II-a si a pastrat de-a lungul timpului o relatie speciala cu cel care a fost regale muzicii pop, Michael Jackson. Elizabeth Taylor a aparut ultima oara in public la inceputul lunii septembrie 2009, la funeraliile lui Michael Jackson.

Vedeta moare la data de
23.03.2011, la 79 de ani, dupa o cariera si o viata fulminanata, cu urcusuri si coborasuri, la Spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, inconjurata de copiii ei: Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd si Maria Burton.

 

 

Filmografie:

There's One Born Every Minute (1942)
Lassie Come Home (1943)
Jane Eyre (1944)
The White Cliffs of Dover (1944)
National Velvet (1944)
Courage of Lassie (1946)
Life with Father (1947)
Cynthia (1947)
A Date with Judy (1948)
Julia Misbehaves (1948)
Little Women (1949)
Conspirator (1949)
The Big Hangover (1950)
Father of the Bride (1950)
Quo Vadis? (1951)
Father's Little Dividend (1951)
A Place in the Sun (1951)
Callaway Went Thataway (1951)
Love Is Better Than Ever (1952)
Ivanhoe (1952)
The Girl Who Had Everything (1953)
Rhapsody (1954)
Elephant Walk (1954)
Beau Brummell (1954)
The Last Time I Saw Paris (1954)
Screen Snapshots: Hollywood, City of Stars (1956)
Giant (1956)
Operation Raintree (1957)
Raintree County (1957)
Cat on a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperisul incins) (1958)
Premier Khrushchev in the USA (1959) (documentar)
Suddenly, Last Summer (1959)
Scent of Mystery (1960)
Butterfield 8 (1960)
Lykke og krone (1962) (documentar)
Cleopatra (1963)
The V.I.P.s (1963)
On the Trail of the Iguana (1964)
The Big Sur (1965)
The Sandpiper (1965)
Who's Afraid of Virginia Woolf? (Cui i-e frica de Virginia Woolf) (1966)
The Comedians in Africa (1967)
The Taming of the Shrew (1967)
Doctor Faustus (1967)
Reflections in a Golden Eye (1967)
The Comedians (1967)
On Location: 'Where Eagles Dare' (1968)
Boom (1968)
Around the World of Mike Todd (1968) (documentar)
Secret Ceremony (1968)
Anne of the Thousand Days (1969)
The Only Game in Town (1970)
Zee and Co. (1972)
Under Milk Wood (1972)
Hammersmith Is Out (1972)
Night Watch (1973)
Ash Wednesday (1973)
Just One More Time (1974)
The Driver's Seat (1974)
That's Entertainment! (1974)
The Blue Bird (Pasarea albastra) (1976)
A Little Night Music (1977)
Winter Kills (1979)
The Mirror Crack'd (1980)
Genocide (1981) (documentar)
Young Toscanini (1988)
The Flintstones (1994)
Get Bruce (1999) (documentar)
These Old Broads (2001)

 

Addthis

Related news items:
Newer news items:
Older news items: