Interferente.ro Cultura Religie Duminica Tomii sau Pastile Mici

Sâmbătă, 18 Aprilie 2015 15:50

Duminica Tomii sau Pastile Mici

Duminica Tomii sau Pastile MiciDuminica intai dupa Pasti se numeste pretutindeni Duminica Tomii, pentru ca in aceasta duminica s-a aratat Domnul nostru Iisus Hristos pentru prima oara, dupa invierea sa, iar apostolul Toma, indoindu-se de cuvintele celorlalti invatacei, ce-l vazusera mai inainte pe Iisus Hristos ca a inviat din morti, a zis ca doreste sa vada si sa simta semnul cuielor, altfel nu crede. Nu va crede pana ce nu-L va vedea cu ochii lui si pana nu o sa puna degetul sau in semnul cuielor si in coasta Lui. Din aceasta cauza a fost el mai apoi numit si Toma necredinciosul.

Iisus Hristos s-a aratat ucenicilor prin usile incuiate, pentru a doua oara dupa Inviere. Toma nu a crezut, insa indemnat de Mantuitorul sa-i atinga semnele ramase pe corp in urma rastignirii sale, a marturisit – fara nicio indoiala – ca Iisus Hristos este Domnul si Dumnezeul nostru.

In unele parti din Transilvania aceasta sarbatoare mai are si denumirea de Duminica Tomii si Pastile Mici / Pastele Mic, iar in alte parti ale Beiusului se numeste Droaste sau Druste. In Banat sarbatoarea mai are si denumirea de Matcalaul.

In unele parti ale lumii in aceasta zi oamenii merg sa puna pe mormintele mortilor vase, colaci si lumina pentru sufletul celor raposati. Pe alocuri se dau oua rosii si colacei. E o pomana, iar produsele se impart de obicei celor prezenti, dupa ce a slujit preotul toate pomenirile.

Sfarsindu-se pomana de impartit, se aduna cu totii langa biserica si acolo se ospateaza apoi la o masa comuna pana catre seara. In tot acest timp cat tine ospatul acesta, baietii trag necontenit clopotele.

Ioan, 20, 19-31:

„Si, fiind seara, in ziua aceea, intaia a saptamanii (duminica), si usile fiind incuiate, unde erau adunati ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus si a stat in mijloc si le-a zis: Pace voua! Si zicand acestea, le-a aratat mainile si coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, vazand pe Domnul. Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant; Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute. Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamanul, nu era cu ei cand a venit Iisus. Deci au zis lui ceilalti ucenici: Am vazut pe Domnul! Dar el le-a zis: Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede. Si dupa opt zile, ucenicii Lui erau iarasi inauntru, si Toma, impreuna cu ei. Si a venit Iisus, usile fiind incuiate, si a stat in mijloc si a zis: Pace voua! Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios ci credincios. A raspuns Toma si I-a zis: Domnul meu si Dumnezeul meu! Iisus I-a zis: Pentru ca M-ai vazut ai crezut. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut! Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta. Iar acestea s-au scris, ca sa credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, si, crezand, sa aveti viata in numele Lui.”