Interferente.ro Descopera Istorie Document inedit de la Bogdan al III-lea domnul Moldovei 1504 1517

Duminică, 07 Iulie 2013 02:05

Document inedit de la Bogdan al III-lea,

domnul Moldovei 1504-1517

 

Publicand documentele lui Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, ilustrul editor al acestor nepretuite comori ale trecutului nostru romanesc, Mihai Costachescu, arata: “Nu cred ca numarul celor pierdute va fi fiind prea mare. Numai rareori, in documentele dupa aceasta vreme am intalnit documente de la Bogdan voievod si care nu se gasesc azi. Nu cred sa fie multe nici cele care se mai pastreaza pe undeva si n-au aparut pana acum. Procesele nenumarate, din pricina incalcarilor de hotare si mosii, cu stiri asa de bogate … le-ar fi scos la iveala”.

 

Apreciere justa am spune, daca tinem seama de faptul ca intre 1940-1953, ani ce separa editia profesorului iesean de editia Academiei, numarul celor nou descoperite a sporit doar cu unul.

 

Acum, inainte de aparitia volumului IV din seria A, Moldova, a noii editii critice a documentelor noastre medievale, Documenta Romaniae Historica, un nou document, de la Bogdan al III-lea, original, vine sa se adauge celor pastrate pana astazi.

 

Actul a fost dat de la Harlau la 1 iulie 1505, constand in intarirea cumparaturii satului Halmajesti, pe Tutova, “unde a fost Halmaj, sub cetate”, de catre Mircea Ezereanu si surorile sale Grigorea si Marusca, platit cu 50 de zloti tataresti lui Jora, fiul lui Jurj Raspopa, in fata domnului.

Persoanele ce apar in act sunt, in general, bine cunoscute in epoca. Astfel, cumparatorul, Mircea Ezereanu, este feciorul lui Petru Ezereanu, cazut in lupta de la Vaslui sau Valea Alba.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: