Interferente.ro Descopera Curiozitati Despre Sfintele Pasti Stiati ca

Joi, 07 Aprilie 2011 04:00

Despre Sfintele Pasti - Stiati ca ...

 

Stiati ca ...

 

Primii crestini numeau prima saptamana dupa Pasti ”Saptamana Alba”, deoarece cei care se botezau atunci purtau vesminte albe, simbol al reinnoirii?

 

A doua zi de Pasti, galezii urca pe munte pentru a intampina primele raze ale soarelui care vestesc Invierea?

 

In Mexic, in “Semana Santa” (Saptamana Mare) sunt organizate spectacole avand ca subiect patimile lui Iisus Hristos, actorii purtand vesminte ca acum 2000 de ani?

 

In Joia dinaintea Pastelui, copiii din Suedia se costumeaza in vrajitoare si colinda toate casele, primind in dar dulciuri sau bani?

 

Micutii belgieni impletesc cuiburi din fan pe care le ascund in iarba, pentru ca iepurasul de Pasti sa le umple cu dulciuri si cadouri?

 

Traditia cerea ca in ziua de Paste cei care mergeau la biserica sa poarta cel putin o haina noua pentru a le aduce noroc?

 

A doua zi de Pasti, fetele din Ardeal sunt stropite cu parfum?

 

Pastele evreiesc depinde de fazele lunii si astfel se schimba data la care se sarbatoreste renasterea Domnului?

 
Pastele se sarbatoreste in prima duminica dupa luna plina, in data sau dupa data de 21 martie, echinoctiul de primavara?


Cateva biserici inca pastreaza vechea traditie a ornamentelor din brad (simbol al vietii eterne) combinat cu panglici rosii sau albe sau impletite in coronite, insa in multe locuri se prefera ornamentele de flori primavaratice in culori verzi, galbene si albe?

 

Ultima saptamana a postului care precede sarbatoarea este Saptamana Mare, care incepe cu duminica Floriilor si se termina cu duminica pascala?

 

Sarbatoarea incepe de fapt cu duminica Floriilor, cand se sarbatoreste intrarea lui Hristos in Ierusalim?

 

Saptamana Mare are menirea impartasirii chinurilor lui Iisus?

 

In Saptamana Mare se termina postul de 40 de zile si natura renaste?

 

In ziua de joi a Saptamanii Mari clopotele inceteaza sa mai bata, vor mai bate doar Sambata Mare, aceasta zi fiind totodata si inceputul chinurilor Mantuitorului?

 

Vinerea este ziua rastignirii lui Hristos, cea mai mare zi de post?

Ziua de vineri era considerata mereu zi fara noroc? In aceasta zi nu se obisnuiau muncile legate de cultivarea pamantului sau de cresterea animalelor, nu se aprindea foc si nu se cocea paine?

Se obisnuia ca in ziua de vineri sa se faca o baie in zori in parau? Cine pastra traditia se spunea ca va avea noroc tot anul?

 

Sarbatoarea Pastelui incepe in dupa-masa zilei de sambata? Se termina postul de 40 de zile si clopotele incep sa bata din nou? Cel mai important moment al zilei este sfintirea apei botezatoare la biserica? Se spunea ca prima persoana care urmeaza sa fie botezata
cu aceasta apa “noua” va avea noroc toata viata?

 

Apa prezenta un rol important si duminica? Se spunea ca prima persoana care apuca sa ia apa de la fantana va avea noroc? Oamenii obisnuiau sa puna oua rosii in apa si obisnuiau sa se spele din aceasta pentru a se proteja de boli? Se obisnuia si sfintirea bucatelor?

 

In Italia, preotul binecuvanteaza toate ouale de Pasti, asezate la loc de cinste in mijlocul mesei de duminica?

 

Polonezii incondeiaza si ei, asemenea romanilor ouale, obiceiul fiind denumit “pisanski” (de la verbul pisac - a scrie)?

 

Bulgarii ciocnesc in noaptea de Inviere un ou de zidul bisericii?

 

Austriecii impodobesc cu frunze sau flori ouale pe care le introduc apoi, legate intr-un ciorap, in vopsea, modelul pastrandu-se alb? Romanii folosesc si ei frunze de patrunjel sau leustean pentru decorarea oualelor?

 

Satenii din Rusia arunca pe apa cojile de la ouale de Pasti, deoarece exista credinta ca acestea le ajuta pe rate si gaste sa oua mai des?

 

Lituanienii se grabesc sa ajunga acasa dupa slujba din Duminica Pastelui, deoarece cred ca primul care se asaza la masa si ciocneste un ou, va fi si primul care va termina lucrul la camp in acel an?

 

In Statele Unite, in duminica de Pasti, toti copiii incep sa caute ouale ascunse de iepuras prin casa, iar cei care gasesc cele mai multe primesc in dar dulciuri?

 

A doua zi de Pasti in Statele Unite, copiii se intrec la rostogolit oua pe iarba din fata Casei Albe?

 

Obiceiul de a oferi oua de Pasti isi are originea in Egiptul Antic, in Persia, la vechii greci si romani, pentru care oul era simbolul vietii?

 

Pentru locuitorii vechiului Egipt, oul a fost un simbol sacru al renasterii omenirii dupa potop?

Pentru evrei, oul marca timpul parasirii Egiptului? Oul a fost mereu simbolul renasterii lui Hristos?

 
In evul mediu se obisnuia sa se arunce cu oua in biserici? Conform traditiei preotul arunca un ou fiert unuia dintre baietii din corul bisericii? Oul a fost apoi aruncat mai departe de la un baiat la altul si cel care prindea oul exact in momentul in care ceasul batea de ora 12 era considerat castigator si oul ramanea in proprietatea lui?  
Traditia vopsirii oului se numeste Pisanca?

 

Primele cosulete de Pasti au fost confectionate in asa fel incat sa semene cu cuiburile pasarilor?

Iepurasul nu este o gaselnita comerciala a prezentului: iepurele era considerat in lumea pre-crestina un simbol al fertilitatii si invierii naturii primavara?

 

Germanii strang la un loc toti pomii de Craciun, care ard apoi in “Focul de Pasti”, simbol al trecerii iernii si venirii primaverii?

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: