Interferente.ro Descopera Geografie Despre Marea bariera de corali

Luni, 17 Februarie 2014 14:26

Despre Marea bariera de corali

Una dintre atractiile turistice ale Australiei este Marea Bariera de Corali din Oceanul Pacific, langa coasta nord-estica a continentului. Intinzandu-se pe o lungime de 2.000 km, paralel cu tarmul statului Queensland, ea constituie cel mai vast sistem de recife din lume, care acopera o suprafata mai mare decat cea a Norvegiei. Este un paradis tropical, cu insule insorite, cu mari de turcoaz si cu minunate gradini de corali. Printre structurile ciudate ale acestor corali vietuiesc pesti cu cele mai fascinante forme si culori si numeroase alte animale acvatice, de o mare varietate, care fac din aceasta regiune locul cu cele mai multe creaturi marine pe kilometru patrat de pe glob.

Marea bariera de corali este o succesiune de aproximativ 2.500 de recife individuale de diferite tipuri: de platforma, exterioare si de litoral, care formeaza impreuna o platosa de protectie a tarmului impotriva loviturilor oceanului. Nu toate cele 2.500 de insule ale barierei sunt recife coraliere. Multe dintre ele sunt de origine continentala, varfuri de munti, izolati de uscat in urma cresterii nivelului apei si a coborarii coastei, cu inaltimi intre 100 si 1000 de metri. Acest monumental sistem de recife si insule se intinde de la Golful Papua, din Noua Guinee, pana la Insula Lady Elliot, la sud de Tropicul Capricornului, fiind cea mai ampla structura de recife coraliere din lume.

Denumirea de Marea bariera de corali a fost data de exploratorul britanic Matthew Flinders, cel dintai care, navigand in jurul intregii Australii, a remarcat linia lunga a brizantilor flancand coralii, la nord de Cooktown, unde se afla majoritatea recifelor. In aceasta zona, platforma continentala se termina la numai 30 pana la 80 km de coasta, iar apele lagunei nu sunt mai adanci de 30 de metri. Cele mai interesante dintre insule sunt Lizard Island – de pe culmea careia capitanul Cook a zarit, in 1770, o stramtoare navigabila, de iesire din laguna – soi Murray Island – trei varfuri de vulcani stinsi. In regiunea centrala, platforma se largeste treptat, iar adancimea apei creste pana la 60 de metri. Aici se afla si cele mai multe dintre insulele de coasta. Unele dintre cele mai frumoase recife se gasesc in regiunea sudica, unde apele sunt mai adanci de 60 de metri si platforma se departeaza la peste 250 km de tarm. Alte detalii gasiti aici: Marea Bariera de Corali.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: