Interferente.ro Lifestyle Frumusete Cum se pastreaza normalitatea pentru pielea normala

Miercuri, 30 Iulie 2014 01:51

Cum se pastreaza normalitatea pentru pielea normala?

Cum se pastreaza normalitatea pentru pielea normalaCe tip de ten am? E o intrebare ce framanta pe multa lume, caci cunoasterea tipului de ten este premisa unei alegeri corecte a produsului cosmetic potrivit. Va prezentam o metoda simpla de autoidentificare a tipului de ten, bazata pe aprecierea productiei de sebum de pe nas, de-a lungul zilei.

Apasati cu un deget nasul, efectuand o miscare de sus in jos. Daca nu se constata o secretie de sebum pana la ora 17, tenul este foarte uscat. O secretie minima la aceeasi ora este expresia unui ten normal. Daca pielea din aceeasi zona este acoperita de sebum la ora 12, tenul este gras. Daca acasta situatie se intalneste la o ora dupa spalarea fetei dimineata, tenul este foarte gras. Pentru identificarea tipului de ten mixt, se compara cantitatea de sebum de pe nas cu cea de pe obraji la ora 17.

Pielea normala

· Este ferma, caci tesutul conjunctiv de sustinere este dens si solid.

· Este supla, deoarece fibrele elastice sunt numeroase si de buna calitate.

· Este fina, fara pori aparenti.

· Este catifelata la pipait.

· Este mata, caci elimina putine grasimi.

Teoretic, nu exista piele total normala decat la copilul sanatos si bine dezvoltat inainte de pubertate, dar trebuie sa recunostem ca sunt si persoane adulte la care trecerea timpului nu le modifica starea pielii in mod semnificativ.

Pielea normala se caracterizeaza printr-un echilibru fiziologic armonios, dar instabil. De aceea, in principiu, ea nu trebuie sa fie modificata prin folosirea unor produse cosmetice, ci mentinuta intr-o stare buna.

Produsele cosmetice destinate pielii normale trebuie, mai intai de toate, sa mentina o hidratare corecta a epidermei si sa asigure o protectie corespunzatoare fata de factorii care favorizeaz deshidratarea (vantul sau caldura excesiva, praful, unele produse folosite pentru machiaj – fondul de ten si pudrele, mai ales).

Baze de machiaj

Sunt denumite si creme de baza sau creme evanescente (vanishing cream), denumire care reflecta proprietatea lor de a disparea rapid de la suprafata pielii, fara a-i imprima un aspect lucios. Aceste creme sunt creme noi, hidratante si protectoare care, dupa aplicare, faciliteaza aderarea pe piele a produselor de machiaj.

Formularile clasice sunt reprezentate de cremele de stearati, produse cu un aspect sidefat, deosebit de atractiv, placute la aplicare si lavabile. Aceste creme nu patrund in straturile profunde ale pielii. Datorita concentratiei reduse in grasimi si a pH-ului relativ mare, ele pot produce iritatii la persoanele cu pielea sensibila.

Crema cu strat de trietanolamina:

Acid stearic 15,0 g

Ulei de parafina 40,0 g

Trietanolamina 5,0 g

Apa distilata 40,0 g

Creme pentru ingrijire

Mentin hidratarea optima a stratului cornos, formand pe epiderm un film protector care nu este gras. Deoarece au un continut mare de apa, produc un efect racoritor placut la aplicarea pe piele datorita evaporarii apei din formula. Sunt cunoscute si sub denumirea de coldcreme (cold – rece, limba engleza).

In plus, pot contine substante care franeaza deshidratarea (glicerol, sorbitol etc.) sau agenti pentru catifelarea pielii (alantoina, azulen etc.).

Aceste creme pot fi aplicate zilnic, pe fata si pe gat, chiar si de catre persoanele care nu se machiaza, in scopul protectiei tegumentelor.

Ulei de masline 40,0 g

Lanolina 10,0 g

Ceara alba 0,3 g

Cetaceu 3,0 g

Apa purificata 40,0 g

Borax 1,0 g

Parfum