Interferente.ro Lifestyle Frumusete Cum explicam longevitatea feminina

Duminică, 14 Octombrie 2012 00:56

Cum explicam longevitatea feminina

Se stie de mult ca durata vietii celor doua sexe umane este mult diferita, femeile traind in medie cu zece ani mai mult decat barbatii. Constatarea, desi reala, pare oarecum paradoxala daca tinem cont de faptul ca sexul feminin este etichetat drept sexul slab.

Explicatiile acestui paradox au fost de-a lungul timpului foarte numeroase, barbatilor imputandu-li-se pacatul de a fuma, viciul de a bea alcool, prestarea muncilor grele, la care au fost adaugate marile lor responsabilitati sociale si familiale care decurg din titulatura de “cap de familie”. Aceste adevaruri pot justifica pana la un anumit punct problema in discutie, dar in nici un caz nu o pot elucida definiv. In lumea de azi, femeia este foarte solicitata, trebuind sa joace rolul de sotie, mama si gospodina. In plus, marea majoritate au un loc de munca. Femeile se lupta necontenit cu timpul care nu le ajunge, depun eforturi mari, traiesc inalte tensiuni sufletesti, daruindu-se total si facand sacrificii pentru cei apropiati. In aceste conditii deosebit de stresante, cum se poate explica totusi longevitatea femeilor?

Foarte probabil radacina acesteia trebuie cautata in alta parte, poate in strafundurile sufletului lor, in universal sensibilitatii si receptivitatii emotive, cu inalta incarcatura pozitiva, in altuismul lor nedisimulat si, de ce nu, in universul lor imaginativ. Un rol capital pentru sanatatea si longevitatea femeilor, pentru insasi viata lor, il au dragostea, familia reusita, copiii, iubirea de frumos, munca privita ca o desfatare, arta, cochetaria chiar. Toate acestea constituie pentru femeile mari idealuri si tin intotdeauna locul unor frumoase vise in gandurile si nazuintele lor. Catalizate de aceste mari entuziasme, in ciuda egalitarismului declarat, sexul feminin reuseste sa munceasca mai mult si sa traiasca mai mult, sa intelega mai bine cat valoreaza viata si sa pretuiasca mai mult timpul care trece, in contrast vadit cu partenerii lor uneori ermetici, nepasatori si frivoli. Mai mult de atat, femeile isi permit “luxul” de a plange atunci cand sufera.

La longevitatea femeilor mai contribuie si natura, prin aceea ca ele pierd in mod regulat si fiziologic o cantitate de sange. Fenomenul este extrem de interesant din punct de vedere medical, pentru ca el duce la primenirea repetata a masei de sange si stimuleaza sistemul hematoformator, debarasand cel putin in parte organismul de deseurile rezultate din distrugerea mecanica a globulelor rosii si albe din sange si a altor reziduuri metabolice, care se depun pe peretii vaselor si colmateaza diferitele filtre biologice vitale ale organismului uman. Acest fapt face ca femeile sa fie mult mai putin afectate de infarctul miocardic in perioada fertilitatii fata de barbatii de aceeasi varsta; dupa menopauza insa, boala afecteaza ambele sexe in proportii aproape egale.

Oricum, longevitatea feminina tine mai mult de dragoste si afectiune, de familie si de munca, de arta si natura, de sperantele si de visele lor.


Newer news items:
Older news items: