Interferente.ro Cultura Diversitate Concertul de Anul Nou de la Viena 2013

Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 13:51

Concertul de Anul Nou de la Viena 2013

 

Concertul traditional de Anul Nou al Filarmonicii din Viena va avea loc si in acest an la Musikverein, Golden Hall (Vienna, Austria). Concertul de Anul Nou de la Viena va fi transmis in direct la TVR 1 si TVR HD marti, 1 ianuarie 2013, ora 12.15 (partea I) si 13.15 (partea a II-a) si, in reluare, duminica, 6 ianuarie 2013, de la ora 10.00.

Ca in fiecare an, Sala Musikverein din Viena va fi impodobita cu cele mai frumoase flori aduse de la San Remo, Italia.

 

E deja o traditie ca Filarmonica din Viena sa sustina Concert de Anul Nou. Ne aflam in cel de al 73-lea an al Concertului de Anul Nou. Filarmonica din Viena va prezenta si de aceasta data un program cu muzica plina de viata, plina de intelesuri si melancolie, o muzica care te face sa vibrezi.  Filarmonica din Viena, condusa acum de dirijorul Franz Welser-Moest, va prezenta nu doar muzica dinastiei Strauss, ci si muzica altor compozitori, al caror bicentenar este sarbatorit in 2013. Acesta este invitat pentru a doua oara sa dirijeze Concertul de Anul Nou de la Viena. Prima data a fost invitat in anul 2011.  Franz Welser-Moest este director muzical general al Operei de Stat din Viena si director muzical al Orchestrei din Cleveland. Se inrudeste cu familia Strauss prin strabunica din partea mamei.

Iata programul pentru Concertul de Anul Nou de la Viena 2013

Josef Strauss: The Soubrette, Fast Polka, op. 109
Johann Strauss, Jr.: Kiss Waltz, op. 400
Josef Strauss: Theater Quadrille, op. 213
Johann Strauss, Jr.: From the Mountains, Waltz, op. 292
Franz von Suppe: Overture to the Operetta “Light Cavalry”

Josef Strauss: Music of the Spheres, Waltz, op. 235
Josef Strauss: The Spinstress, Polka française, op. 192
Richard Wagner: Prelude to Act III of the Romantic Opera “Lohengrin”, WWV 75
Joseph Hellmesberger, Jr.: In Confidence, Polka mazur, op. 15
Josef Strauss: Hesperus’ Paths, Waltz, op. 279
Josef Strauss: The Runners, Fast Polka, op. 237
Joseph Lanner: Styrian Dances, op. 165
Johann Strauss, Jr.: Melodies Quadrille, op.112
Giuseppe Verdi: Prestissimo from the Ballet Music in Act III of the Opera “Don CarloW
Johann Strauss, Jr.: Where the Lemon Trees Bloom, Waltz, op. 364
Johann Strauss, Sr.: Memories of Ernst or The Carnival of Venice, Fantasy, op. 126

 

„Sunt un om curios din fire - acesta este motivul pentru care anul acesta vom canta 11 lucrari noi. Concertul trebuie sa aduca mereu ceva inedit.“


Spectatorii si telespectatorii vor avea ocazia de a se bucura de compozitii ale familiei Strauss, dar si de lucrari semnate de Joseph Lanner, Joseph Hellmesberger si Franz von Suppe, precum si de cate o lucrare semnata de Richard Wagner, nascut pe 22 mai 1813 si de Giuseppe Verdi, nascut pe 10 octombrie 1813 - marii sarbatoriti ai anului 2013, de la a caror nastere se implinesc 200 de ani.

 

Pe parcursul concertului vor exista doua momente de balet pe care le vor putea urmari telespectatorii. Acestea au fost filmate in vara anului 2012 la palatul Hof din Austria Inferioara, resedinta a printului Eugen de Savoia, de la a carui nastere se vor implini 350 de ani. Coregrafia momentelor de balet este semnata, pentru prima oara, de britanicul Ashley Page, fost solist al Royal Opera House din Londra si in ultimii zece ani director al Scottish Ballet. Protagonistii sunt zece dansatori ai Baletului de Stat Vienez.

 

Sa ne bucuram de acest spectacol, sa ne lasam incurajati de caracterul sensibil, profund si vesel al muzicii.  Asadar, optimism si veselie de Anul Nou. Auditie placuta!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: