Interferente.ro

Joi, 12 Mai 2011 04:00

Citate F. M. Dostoievski - Adolescentul

Am deplina libertate sa nu misc un deget daca asta mi-e voia. Stiu ca azi e la moda sa te agiti, sa iei in brate pe oricine din dragoste pentru omenie si sa te prapadesti plangand de duiosie. Cine ma poate obliga sa-mi iubesc aproapele si chiar omenirea voastra viitoare, pe care nu voi apuca sa o vad, care habar nu va avea de mine si care odata (nu ma intereseaza cand anume) va pieri si ea fara urma, atunci cand pamantul se va preface intr-un bloc de gheata si va pluti in vid impreuna cu o infinitate de alte asemeanea locuri de gheata?

Crede-ma, viata fiecarei femei, orice ar povesti despre ea insasi, nu-i decat o cautare continua a omului caruia sa i se supuna... Ca sa zic asa, oricare tanjeste dupa un stapan. Si tine minte: nu exista o exceptie de la aceasta regula.

E drept ca in anumite imprejurari, desi incerci un sentiment adevarat, il mai si exagerezi.

Eu nu sunt scriitor si nici nu vreau sa fiu, caci as socoti o necuviinta si o marsavie faptul de a-mi da in vileag toate tainitele inimii si de a face negustorie la taraba lor literara cu descrierea mestesugita a simtamintelor mele.

Exista suflete, ca sa zic asa, tocite de suferinta, care toata viata lor au fost incercate, care au indurat nespus de multe dureri mari si mici, precum si nesfarsite necazuri, asa incat au ajuns sa nu se mai mire de nimic, nici macar de o catastrofa cu totul neasteptata, si mai ales care pana si inaintea sicriului fiintei celei mai dragi, nu uita una din regulile atat de greu invatate ale unei purtari cat mai lingusitoare fata de oameni.

Jur ca nu sunt un om care nu poate uita o jignire si abia asteapta sa se razbune. Nu incape indoiala ca dintotdeauna doream sa ma razbun pe cei care ma jignisera, dar jur ca nici nu concepeam alta razbunare decat sa-i umilesc prin marinimia mea. Voiam sa le rasplatesc raul prin bine si mi-era destul ca ei sa simta marinimia mea, s-o inteleaga, ca sa ma socotesc razbunat.

O idee sau un principiu superior e de cele mai multe ori un sentiment pe care cateodata nu-l poti defini decat dupa foarte multa vreme.

O, daca nu l-as fi iubit, nu m-ar fi bucurat atata ura lui.

Rasul e cel mai sigur examen al sufletului omenesc. Niciodata firea omului nu se dezvaluie mai deplin ca atunci cand rade. Uneori e foarte greu sa dibuiesti caracterul cate unui om, dar e de ajuns sa-l surprinzi o singura data razand sincer si brusc, si atunci caracterul lui iti apare ca lumina zilei.

Recitind randurile asternute pana acum pe hartie, imi dau seama ca nu sunt atat de prost cum reiese din ele. De ce s-o fi exprimand un om inteligent cu mult ma prost decat gandeste?

Trebuie sa fii strasnic indragostit de tine pentru a-ti dezvalui sufletul fara pic de rusine.

Un om care tace face o impresie mai buna decat unul care vorbeste.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: