Interferente.ro

Joi, 27 Octombrie 2011 11:28

Citate de Nikos Kazantzakis

Cat de voluptoase si incarcate de tristete sunt aceste ore de ploaie fina! In minte ti se redesteapta toate amintirile amare, ingropate-n suflet – despartiri de prieteni, zambete de femei care s-au stins, sperante ce si-au pierdut aripile ca niste fluturi din care n-a ramas decat viermele. Si acest vierme s-a asezat pe frunzele sufletului meu si le roade. (Zorba Grecul)

Nu sper nimic, nu ma tem de nimic, sunt liber. (Zorba Grecul)

Pe bunul Dumnezeu, nici cele 7 caturi ale cerului, nici cele 7 caturi ale pamantului nu-l pot cuprinde. Dar inima omului il cuprinde. Asa incat, sa nu ranesti niciodata inima omului. (Zorba Grecul)

Ai vazut desigur panze din acelea peticite cu bucati rosii, galbene, negre, cusute cu sfoara groasa si pe care nu le mai rup nici ale mai grozave furtuni? Asa e si inima mea. Mii si mii de gauri, mii si mii de bucatele: nu se mai teme de nimic! (Alexis Zorba)

Confucius are o vorba: "Multi cauta fericirea mai presus de om; altii mai prejos. Dar fericirea e pe potriva omului". Adevarat. Exista asadar tot atatea fericiri cate soiuri de oameni sunt. (Alexis Zorba)

Consideri, desigur, aceasta viata pe care o duci drept o fericire. Si pentru ca asa o consideri, asa este. Ti-ai croit, si tu, fericirea dupa dimensiunile tale. (Alexis Zorba)

Dac-am sti, jupane, zise el, ce spun pietrele, florile, ploaia! Poate ca ele cheama, poate ca ne cheama, si noi n-auzim. Cand se vor destupa urechile oamenilor? (Alexis Zorba)

Lasa oamenii in pace, jupane, nu le deschide ochii. Daca-o sa le deschizi ochii, ce-o sa vada? Mizeria in care traiesc! Lasa-i incolo sa viseze mai departe! (Alexis Zorba)

Totul e simplu in lumea asta, jupane. De cate ori sa ti-o spun? Nu mai complica totul! (Alexis Zorba)

Daca omul nu stie sa danseze, nu stie sa se roage. Ingerii au gura, dar puterea de a vorbi le e pecetluita; ii vorbesc lui Dumnezeu prin dans… (Raport catre El Greco)

I-am spus migdalului: Frate, vorbeste-mi despre Dumnezeu! Si migdalul a inflorit. (Raport catre El Greco)

Raspunsul vine cand incetam cu intrebarile, mi-am zis eu ca sa ma linistesc. Vine cand intrebarea coboara din creierul limbut si ne cuprinde inima si trupul. (Raport catre El Greco)

Sufletul, ca si trupul, are pudoarea sa, nu se dezbraca in public. (Raport catre El Greco)

De ce nu strigi si tu? De ce nu-ti ridici glasul spre Dumnezeu, sa-l intrebi? Stai cu bratele incrucisate, cu capul in pamant si zici: „Dumnezeu ma pedepseste.” Dar ce ai facut tu sa te pedepseasca? Ridica-te; nu esti o oaie, esti un om; intreba, cere socoteala! Asta inseamna sa fii om: un lucru viu care se ridica si intreaba! (Hristos rastignit a doua oara)

Fiecare se intoarse in el insusi, isi privi sufletul si se infiora. Ce crime, ce nelegiuri si marsavii mocnesc in sufletul omului! Dar pana la urma ramai cinstit, numai fiindca ti-e frica. Toata viata te rumega patimile ascunse, nepotolite, crancene, otravindu-ti sangele; te stapanesti, iti inseli semenii, mori onorat si virtuos; in fapt, s-ar zice ca n-ai facut nimic rau in viata; dar pe Dumnezeu nu-l poti insela. (Hristos rastignit a doua oara)

Dumnezeu e ca olarul: lucreaza cu noroi. (Hristos rastignit a doua oara)

Unele cuvinte sunt mai puternice decat faptele. (O viata in scrisori)

Viata nu poate fi decat bucuria sincera de a respira, de a gusta un pahar rece cu apa intr-o zi torida de vara, de a te bucura de imbratisarea tandra a unei femei, de a te pleca in fata lui Dumnezeu. Fara acestea, "a trai" nu inseamna nimic!

Este usor sa aduci jertfe lui Dumnezeu cand n-ai nimic, dar foarte greu cand stapanesti totul.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: