Interferente.ro Descopera Curiozitati Cati oameni au lucrat la piramida lui Keops din Gizeh

Miercuri, 13 August 2014 01:07

Cati oameni au lucrat la piramida lui Keops din Gizeh?

piramida lui Keops din GizehConstructia piramidelor egiptene ramane unul din marile secrete ale antichitatii. Cea mai mare dintre ele, piramida lui Keops, care a ramas aproape intacta, a fost cladita cu 2500 de ani inaintea erei crestine. Ea este alcatuita din blocuri uriase, asezate unul peste altul. Cati oameni au fost necesari pentru ridicarea unei asemenea constructii gigantice? Herodot spune ca au fost 1000.000. Noi vom incerca sa facem o evaluare, pornind de la cunostintele de matematica si fizica ale zilelor noastre.

Mai intai, trebuie sa estimam cat timp a fost necesar pentru constructia propriu-zisa. Credem ca, daca luam o marja rezonabila de eroare, la ea s-a lucrat pe toata perioada domniei faraonului Kheops, adica 23 de ani (8400 de zile). Marea piramida avea initial 146.7 m inaltime si 230.4 m lungimea bazei. Volumul va fi de 2.6 milioane m³. Daca luam in considerare densitatea calcarului folosit pentru constructie (2.7 kg/dm³), rezulta o greutate totala de aproximativ 7 miliarde kg. Energia potentiala a unei asemenea mase (egala cu produsul dintre inaltimea centrului de greutate si masa, inmultita cu acceleratia gravitationala) este de 2.520 miliarde de J. Un om normal poate “furniza”, in medie, 240.000 J pe zi. Daca vom considera ca eficienta oamenilor antici era constanta, rezulta ca erau suficienti 1.250 de oameni pentru ridicarea blocurilor care alcatuiesc piramida. Va trebui sa luam in calcul si o anumita ineficienta a lucratorilor. De aceea, trebuie sa inmultim rezultatul de mai sus cu un anumit coeficient supraunitar (de exemplul 1.5). La aceasta valoare va trebui sa adaugam cantitatea de munca necesara pentru fasonarea si transportul blocurilor de calcar de la cariera la locul de constructie. Aici va trebui sa luam in calcul atat energia consumata pentru desprinderea si fasonarea blocului de piatra in cariera, cat si cea pierduta prin frecarea pe rulourile de lemn, la transport. Conform lui Stuart Wier (citat de revista Pour la science 10/98), ar fi fost nevoie de 14 oameni pe zi si m³.

Pana acum am considerat ca munca era prestata de un numar constant de oameni. Daca impartim volumul piramidei la durata constructiei rezulta o medie de 310 m³ de piatra pusa in opera in fiecare zi. In plus, pe de-o parte, blocurile trebuiau ridicate, de-a lungul timpului, din ce in ce mai sus (un consum de energie din ce in ce mai mare). Pe de alta parte, cantitatea de piatra, care trebuia montata in structura piramidei, a scazut in timp. Ca sa simplificam lucrurile, noi vom considera ca volumul de munca a fost constant pe intreaga perioada de constructie. Daca facem calculele, rezulta ca 10.600 de oameni ar fi putut construi piramida din Gizeh - Egipt. Daca aveti argumente, puteti sa ne contraziceti.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: