Duminică, 03 Octombrie 2010 18:07 |
Busuiocul planta
De la busuioc se foloseste planta intreaga, fara radacina, inclusiv semintele. Recoltarea se face cand busuiocul este inflorit, adica exact in aceasta perioada, cu ajutorul unui cutit. Frunzele, tulpina si semintele se lasa la uscat intr-un loc racoros, umbrit, pe o carpa curata sau foaie alba de hartie (nu pe hartie de ziar, pentru ca cerneala tipografica contine plumb).
Descriere Busuiocul este o planta ierboasa originara din Asia tropicala. Atinge intre 20-60 cm inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase, cu lungimi cuprinse intre 1,5-5 cm si late de circa 1-3 cm. Florile sunt putin mai mari, de culoare alba, aranjate intr-o terminatie numita racem. In mod neobisnuit pentru familia Lamiaceae, cele patru stamine si pistilul nu merg de sub marginea superioara a corolei, ci se sprijina pe cea inferioara. Dupa polenizarea entomofilica (adica polenizare cu ajutorul insectelor), corola cade si ulterior se dezvolta patru achene in interiorul calixului bilabial. Planta are un gust asemanator cu al anasonului (numit si anis), avand un miros puternic dulceag-intepator. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in conditii de caldura si umezeala. In timp ce varietatile comune de busuioc sunt considerate ca fiind plante anuale, altele sunt perene, cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez.
Specii si soiuri de busuioc Originar din Asia, busuiocul este cultivat azi in aproape toate colturile lumii.
Exista mai multe specii de busuioc, cele mai cunoscute fiind: "busuiocul dulce", cultivat in sud-estul Europei, in Egipt, Indonezia, Maroc si SUA, busuiocul "gratissimum" cultivat in estul Indiei si in vestul Africii, "tulsi" cultivat in Malaesia si "americanum" care, in ciuda numelui, este cultivat in Asia si Africa.
Aceasta "iarba regala" are numeroase soiuri. In afara de cel mai cunoscut busuioc, cel genovez, mai exista circa 150 de varietati. Iata cateva dintre acestea: Busuiocul anason are o aroma fina, potrivita pentru dulciuri, dar si pentru ceaiuri. In Vietnam, Thailanda si Persia exista numeroase preparate traditionale aromate cu acest busuioc. Soiul dark opal are frunze purpurii si flori roz. Are un gust mai aspru, mai amarui decat busuiocul tipic genovez si este foarte bun in ceaiul rece. Busuiocul lamaie are o aroma proaspata si picanta, potrivita pentru preparatele din peste, dar si pentru deserturi si salate in stil italian. Soiul african blue se distinge prin frunzele sale cu nervuri rosii. Are un gust usor camforat, potrivit pentru preparatele asiatice sau supe de pasare. Busuiocul thailandez este aproape nelipsit din bucataria Asiei de Sud. Gustul sau se afla undeva intre anason si lemn dulce.
Cultivare, recoltare, depozitare La noi in tara busuiocul este exclusiv planta de cultura. Semintele se pun in pamant la Dragobete (24 februarie), apoi se tin in casa, in ghivece puse la fereastra, pana la Sfantul Gheorghe (23 aprilie), cand se planteaza in gradina. Recoltarea sa incepe la sfarsitul lui iunie si continua pana toamna tarziu, cand cade prima bruma. Se taie doar varfurile inflorite de busuioc (fara partea lemnoasa), de mai multe ori pe timpul verii, dupa fiecare taiere, planta dand si mai multi lujeri, care la randul lor vor inflori. Dupa culegere, varfurile de busuioc se usuca intr-un strat cu o grosime de maximum un deget (aproximativ 2 cm), pana cand tulpinile si frunzele devin usor casante. Depozitarea se face in pungi de hartie sau in saculeti de panza, in locuri intunecoase, uscate si racoroase. Daca doriti ca busuiocul sa-si pastreze aroma, culegeti-l inainte de a inflori.
Cum cresti busuiocul? Aceasta planta se adapteaza foarte usor la conditiile de crescut in casa, asa ca in acest fel poti avea busuioc proaspat tot timpul anului. Trebuie sa stii insa ca busuiocul este foarte sensibil la frig si umezeala, de aceea este bine sa il cresti intr-un loc cald si uscat.
Afla ce boli poti preveni cu ajutorul busuiocului.
Newer news items:
Older news items:
|
Semnificatia si etimologia numelui Litera R Calitati: Imprima o atitudine determinata si reflexiva. Cei al caror prenume incepe cu R sunt profunzi, au spirit analitic si multa dorinta de cunoastere. Au un...
Read more
Ghetuta lui Mos Nicolae Soseste 6 decembrie, ziua lui Mos Nicolae. Cu siguranta asteptati cadourile! Dar ati pregatit ghetutele? Noi va prezenta un model special de ghetuta, pregatit in mod deosebit...
Read more
Horoscop Fecioara mai 2014 Afla horoscop Fecioara mai 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2014 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera S Calitati: Imprima o atitudine instinctiva si incordata. Cei al caror prenume incepe cu S au sentimente puternice si ambitii inalte. Sunt ageri, patrunzatori, intuitivi si imaginativi....
Read more
Taiatul porcului la romani - datina straveche Prin unele parti ale tarii, conform traditiei si a obiceiurilor, porcul se taie in ziua de Ignat, mai exact pe 20 decembrie, caci in...
Read more
Cura balneara si factori naturali terapeutici Romania dispune de o bogatie inestimabila de factori naturali de tratament (ape minerale, climat variat, namoluri teraputice, mofete), pentru valorificarea carora statiunile balneoclimaterice mai vechi...
Read more
Mesaje originale de Sfantul Nicolae Doriti sa transmiteti un mesaj original si frumos de Sfantul Nicolae? Va puteti inspira de aici: Astazi sa ai parte de averse de ganduri bune si cadouri,...
Read more
Bauturi racoritoare cu lapte Un litru de lapte de vaca contine: 35-45 g grasimi, 47-52 g lactoza, substante azotate (cazeina 27-30 g, albumina 2,5-3,5 g, globulina 1-1,5, acizi aminati si substante...
Read moreRetete – salata de ton Salata de ton Ingrediente 2 conserve de ton bucati 1 conserva de mazare 1 conserva de porumb 200 gr. masline 1 morcov ras 1/4 varza alba sau rosie 1/2 salata verde 1 lamaie sare, piper Mod...
Read more
Reteta pentru salata de vinete simpla Salata de vinete este gustoasa si racoritoare, fiind cea mai la indemana pentru sezonul cald. Salata de vinete poate fi servita simpla, cu maioneaza,...
Read moreMihai Eminescu - Doina De la Nistru pan' la TisaTot Romanul plansu-mi-s-a,Ca nu mai poate strabateDe-atata strainatate. {youtube}FvraXwpRGfU{/youtube}
Read moreCalculatorul afecteaza vederea Daca esti pur si simplu fascinat si dependent de computer sau jobul tau presupune sa stai multe ore in fata calculatorului sunt mari sanse ca in timp vederea...
Read moreForme animaliere in sculptura lui Constantin Brancusi Termenul de sculptura animaliera are darul de a da frisoane superestetilor moderni. El se confunda adesea cu redarea naturalista, copianta, lipsita de har, a...
Read more
Casa lui Horea Casa lui Horea a fost la Albac. Stapanul ei n-a avut mormant. Rupt ca roata, sfartecat apoi, trupul i-a fost impartit in bucati, la rascruci, spre inspaimantarea gloatelor. In...
Read more
Calitatile nutritive si dietetice ale orezului Dintre cerealele care intra in hrana omului orezul se inscrie printre cele care contin putina apa. El dispune de proteine superioare fata de alte cereale...
Read moreMokele-mbembe - un Yeti african? Cine nu a auzit, inca, de Yeti - “omul zapezilor”? A fost plasat si “vazut” mai ales in Himalaya, dar si in Pamir, Caucaz, Muntii Stancosi....
Read more