Duminică, 03 Octombrie 2010 19:32 |
Busuiocul alimentar
La fel ca patrunjelul, busuiocul are multiple intrebuintari in pregatirea mancarurilor, fiind recomandat si datorita proprietatilor sale medicale.
Busuiocul este cultivat ca o iarba aromatica, condiment sau mirodenie. Aceasta planta este o sursa de ulei esential care poate fi folosit in mancaruri, in timp ce frunzele sunt utilizate in salate, fripturi, legume, carne, oteturi aromatice, paste si peste. Daca adaugi busuioc in urmatorul tau sos pentru salata, in amestecul de ulei si otet pe care il vei adauga peste salatele pe care le pregatesti acasa, vei descoperi ca acest amestec va avea un plus de savoare. Busuiocul dulce sau european este cel mai usor de folosit in mancaruri cu rosii, insa poti sa il adaugi si in mancarurile cu boabe, fasole verde sau uscate, branzeturi, pui, oua, peste, marinate, ciuperci, paste, sosuri pentru paste, dovlecei sau salate. De asemenea, da o savoare speciala otetului si untului cu ierburi.
Cum alegi si pastrezi busuiocul? Alegerea busuiocului pentru gatit este foarte importanta pentru rezultatul ulterior, pe care il vei obtine in farfurie. De asemenea, si pastrarea plantei in casa este de asemenea importanta pentru a obtine mancaruri gustoase. Se aleg plantele care au un aspect viu, cu frunzele nepatate si de o culoare verde aprins. Se curata frunzele care au pete ingalbenite sau innegrite pentru a pastra aroma si savoarea plantei pe care o vei folosi. Daca vrei sa pastrezi busuiocul, il poti tine cateva zile in frigider, inghetat in congelator sau il poti usca. Planta proaspata poate fi pastrata intr-un prosop de hartie, in lada pentru legume si fructe, dar poate fi si congelata, dupa ce a fost spalata bine si uscata, apoi adaugata in vase vidate. De asemenea, poti congela busuiocul in forme de gheata care pot fi topite inainte de a fi adaugate in supe sau mancaruri care au zeama. Poti usca busuiocul intr-un spatiu in care sa fie expus la aer si vant, insa fara a fi expus la soare. Busuiocul uscat se pastreaza in vase de sticla inchise, intr-un loc uscat, intunecat si racoros, astfel incat sa ramana in stare buna pentru cat mai mult timp. De asemenea, poti usca busuiocul in cuptorul cu microunde, insa va trebui sa fii mai atent, sa nu se arda.
Cum folosim busuiocul in bucatarie? In bucataria mediteraneana, busuiocul este un condiment foarte apreciat. Proaspat sau uscat, se pune in sosurile de tomate si in sosurile albe, cu care se consuma pastele, pizza si unele salate. De asemenea, busuiocul este foarte apreciat, mai ales in bucataria asiatica, ca aromatizant in salatele de fructe, in compoturi si chiar in dulceturi. In Nordul Africii si in Orientul Mijlociu se prepara o bautura energizanta, punand intr-o sticla un litru de apa, patru linguri de miere si 1-2 ramurele uscate de busuioc. Se lasa totul sa macereze vreme de 12 ore, dupa care preparatul obtinut se filtreaza si se bea in mai multe reprize. Italienii il folosesc ca ingredient principal in sosul din ierburi aromatice, insa si in alte mancaruri. Busuiocul proaspat este folosit uneori in combinatie cu fructe proaspete in salate, in sosuri sau gemuri de fructe, precum capsuni, afine sau prune. Italienii folosesc busuiocul in diverse sosuri de tomate, dar si pentru aromatizarea pizzei, a uleiului de masline sau a otetului balsamic. Una dintre cele mai utilizate retete pe baza de busuioc este sosul pesto sau sosul verde. Asa ca, folositi busuiocul pentru a prepara un delicios sos pesto pentru paste. Ai nevoie e o cana de frunze de busuioc, putin parmeggiano sau peccorino (ambele sunt doua tipuri de branza foarte dura) pe care il dai prin razatoare, samburi de pin, care pot fi insa inlocuiti de caju si bineinteles, un alt ingrediente nelipsit din bucataria italiana, uleiul de masline. O data ce busuiocul, cascavalul si samburii de pin sunt fin maruntiti cu blenderul sau robotul de bucatarie, este timpul sa adaugi uleiul de masline, in fir subtire, treptat, pana cand obtii consistenta dorita. Pesto este gata iar tu ai folosit busuiocul intr-o maniera mai mult decat inteligenta. In afara de preparatele cu specific italian, frunzele de busuioc pot fi folosite pentru a asezona si aromatiza salate de tot felul dar si branza proaspata sau rosiile. Cu cat busuiocul este mai proaspat, cu atat vei folosi o cantitate mai mica. O alta combinatie foarte reusita este ce de busuioc si vinete. Poti adauga cateva frunze de busuioc in salata de vinete sau poti pur si simplu sa le toci foarte marunt si sa le presari peste vinetele coapte. In Asia, planta este folosita pentru a face supa mai densa, insa si in mancarurile cu pui, adaugat peste pui copt sau prajit, iar taiwanezii il folosesc chiar si pentru a da o savoare interesanta ciocolatei, inghetatei sau anumitor prajituri. De asemenea, asiaticii folosesc semintele de busuioc pentru a prepara diverse bauturi sau deserturi, deoarece semintele devin gelatinoase atunci cand sunt scufundate in apa. Busuiocul-lamaie, care este intalnit mai ales in Asia, are o aroma de lamaie si este folosit mai ales in Indonezia, pentru a fi servit alaturi de peste sau rata, impreuna cu morcov, pastai de fasole verde si castravete.
Alte sfaturi pentru a folosi busuiocul in bucatarie · Busuiocul se combina foarte bine cu usturoi, patrunjel, rozmarin, oregano si cimbru. · Combina busuioc proaspat cu usturoi si ulei de masline pentru a face diverse tipuri de sosuri si paste care pot insoti mancaruri pe baza de peste, somon sau paste. · Daca vrei sa simti aroma mancarurilor italienesti, pune frunze de busuioc peste feliile de rosii, branza pe care le poti amesteca intr-o salata delicioasa. · Daca vrei o mancare thailandeza interesanta, adauga busuioc peste mancare de vinete, morcov, ardei chili, tofu si nuci, care pot insoti si mancarurile cu carne. · Este mai indicat sa rupi sau strivesti frunzele de busuioc decat sa le tai cu cutitul, pentru ca prin taiere isi vor pierde din savoare. · Poti folosi busuioc in amestec cu piure de ceapa si ulei de masline pe care il poti pune peste supele de rosii. · Poti obtine un ceai delicios si foarte sanatos daca faci o infuzie de frunze de busuioc tocate, pe care sa le fierbi timp de 8 minute. · Poti obtine un ulei cu un gust special daca intr-o jumatate de cana de ulei de masline incalzit intr-o cratita pus la foc mediu, pui o jumatate de cana de frunze de busuioc si il dai apoi deoparte de pe foc. Dupa ce se raceste il poti pune la frigider, in sticle pe care le poti folosi atunci cand gatesti.
Newer news items:
Older news items:
|

Activitatea lui Gheorghe Asachi, contributie la dezvoltarea culturii romanesti Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) a fost poet, prozator, dramaturg roman, avand o personalitate complexa. A fost...
Read more
Horoscop Capricorn martie 2015 Afla horoscop Capricorn martie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2015 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Biblioteca Brukenthal din Sibiu Printre cele mai vechi instituti de cultura din Sibiu se numara si Muzeul Brukenthal, instalat in Palatul fostului guvernator al Transilvaniei, construit in 1791 in stil baroc,...
Read moreLev Nicolaevici Tolstoi - fabule Leul şi şoarecele Leul adormise. Un şoricel trecu în fugă, peste el. Leul se trezi din somn şi îl prinse pe şoricel. Acesta începu să se...
Read more
Cafeneaua Van Gogh O scara de lemn in spirala duce la etajul 2, intr-o mansarda minuscula, in care si-a petrecut ultimele doua luni din viata Vincent Van Gogh.
Read more
Tratament naturist si ceai pentru sinuzita Sinuzita reprezinta o infectie a membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si a sinusurilor. Cauzele de aparitie sunt multiple, iar printre principalele simptome amintim:...
Read more
Branza de vaca preparare si caracteristici Branza de vaca este un produs foarte solicitat, mult apreciat de consumatori, datorita calitatilor sale nutritive si dietetice. Prepararea branzei de vaca a reprezentat forma cea...
Read more
Horoscop Balanta ianuarie 2016 Afla horoscop Balanta ianuarie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna ianuarie 2016 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more
Ingrijirea mainilor si picioarelor in sezonul rece Ingrijiti-va mainile si picioarele mai ales in sezonul rece. Stiti ca o persoana din patru are pielea uscata si sensibila? Chiar daca va numarati...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera K Calitati: Imprima o atitudine ambitioasa si inspirata. Oamenii al caror nume incepe cu litera K sunt intuitivi, creativi si vizionari. Au o minte scaparatoare, o gandire...
Read more
Mihai Eminescu - Dintre sute de catarge Dintre sute de catargeCare lasa malurile,Cate oare le vor spargeVanturile, valurile? {youtube}WHnbgtHxvtE{/youtube} Dintre sute de catarge - Pro Musica
Read more
De ce trebuie să ţinem cont când impunem reguli copiilor? Ce puteţi face pentru a evita „alunecările de teren” din viaţa de familie?
Read more
Ce trebuie sa stim despre degeraturi Prin notiunea stricta de degeratura se intelege numai un accident local al frigului, lasand deopotriva influenta frigului asupra intregului organism. Cu toate ca aceasta denumire...
Read more
Informaţii pe scurt Denumirea oficială: România. Acest nume a fost adoptat în 1862, după formarea statului naţional prin unirea a două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, în 1859. Abrevierea internationala: ROU
Read more
Iarna cu Sorescu si Nichita Va oferim spre lectura poezia Iarna cu Sorescu si Nichita scrisa de Spiridon Popescu. De azi-dimineata Ninge continuu cu crini ...
Read more
Primul ajutor in caz de hemoragie Hemoragia este pierderea de sange cauzata de ruperea unui vas sanguin. Dupa locul unde se produce, deosebim: hemoragie externa (la exteriorul corpului) si hemoragia interna...
Read more