Interferente.ro Sanatate Tratamente Beneficiile sanatoase ale ciclismului

Luni, 14 Octombrie 2013 15:12

Beneficiile sanatoase ale ciclismului

Medicina moderna vede mentinerea organismului in conditii de echilibru biologic si sanatate prin miscare. Miscarea este un excelent remediu de tip profilactic pentru combaterea aterosclerozei.

In Olanda si in Danemarca, de exemplu, mortalitatea prin accidente cardio-vasculare este net inferioara fata de cea din S.U.A. Or, acest fapt este pus pe seama bicicletei, care in Olanda si Danemarca a devenit un veritabil vehicul “national”, cunoscand o impresionanta generalizare.

 

Bicicleta contribuie, intr-adevar, in mod substantial la activitatea circulatiei sanguine, transformand membrele inferioare in veritabile pompe, care vor arunca in circulatie cantitati incomparabil mai mari de sange decat cantitatile aruncate prin mersul obisnuit.

Respiratia este si ea ameliorata, ceea ce favorizeaza schimburile gazoase si nutritive. Pulsul devine usor tahicardic. “Din punct de vedere al sanatatii, bicicleta este un plus, automobilul un minus”, precizeaza Paul White, unul dintre cei mai mari cardiologi ai lumii.

Nenumarati medici, sociologi, urbanisti, specialisti in transporturi, igienisti etc. sunt pentru reabilitatea bicicletei, pentru introducerea ei in inventatul tehnic obligatoriu al omului contemporan. Acestora li s-au asociat in ultimul timp si psihologii, care demonstreaza aparitia unor autentice reconditionari pozitive a tonusului psihic, ca urmare a racordarii, pe calea bicicletei, la natura.

Automobilul ne-a dat, este adevarat, viteza, dar ne-a luat in schimb cantecul pasarilor, parfumul florilor, sipotul apelor si fosnetul frunzelor. Automobilul ne-a dat, este adevarat, viteza, dar ne-a furat in schimb perspectiva aerului si a orizonturilor …