Interferente.ro Descopera Natura Avalansele si prevederea lor

Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015 01:01

Avalansele si prevederea lor

avalansele si prevederea lorDificultatile in urmarirea mecanica a starii zapezii de pe versanti sunt inca dificil de trecut. Totusi trebuie semnalata punerea la punct a unui model determinist pentru prevenirea avalanselor dintr-o zona montana, situata in Colorado – S.U.A.

In prezent se fac mari eforturi in dezvoltarea de modele statistice, permitand, pe baza constatarilor din trecut, prognosticarea gradului de avalansa posibil, in functie de conditiile particulare ale zapezii, de previziunile meteorologice etc.

La ora actuala, cu aceasta metoda s-au obtinut unele rezultate primitatoare, dar se mai cauta si alte elemente pentru corectarea previziunii. Astfel, nu s-au gasit inca mijloacele satisfacatoare pentru introducerea parametrilor de structura si de stratigrafie a zonei in aceste modele. Totodata, fisele de observatie ale avalansei sunt destul de incomplete: se supravegheaza, de obicei, doar un culoar, nu si cele invecinate. Specialistii americani considera ca, datorita microrupturilor de cristale, zapada emite semnale ultrasonice, care vor permite caracterizarea starii sale de declansare. Totodata, se crede ca si emisia de semnale seismice (miscari ale scoartei) ar avea un rol in prevederea (prin semnale precursoare) a avalanselor.

De asemenea, in tarile nordice (Finlanda si Suedia) s-a realizat aparatura electronica pentru preintampinarea avalanselor; cum este stiut, sezonul rece este aici destul de indelungat, iar spre primavara rupturile de zapada sunt foarte frecvente. Aparatul realizat in Finlanda, introdus in zapada de pe vaile accidentate, masoara neintrerupt, cu ajutorul senzorilor sai, consistenta si umiditatea acesteia. Micul calculator incorporat determina, prin comparatie cu datele de care dispune in minimeroria sa, riscul de declasare a avalansei, iar emitatorul radio semnalizeaza instantaneu aparitia „pericolului alb”. Bineinteles, nu mai ramane decat ca salvatorul sa alerteze excursionistii din zona.

In perioada sezonului de schi este bine cunoscut pericolul pe care il constituie avalansele. Cercetarile in acest domeniu incearca sa elucideze unele aspecte ale conditiilor ce le declanseaza, astfel incat sa se poata prevedea, cu destul de mare precizie, primejdia desprinderii anumitor mase de zapada. In anumite statiuni, la anumite intervale de timp, cand „streasina” de zapada ia proportii, o echipa speciala formata din din mai multi membri plaseaza pe cornisa, in zapada, incarcaturi de dinamita cu ajutorul carora la momentul oportun se declanseaza avalansa, oferindu-se in continuare siguranta celor care schiaza.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: