Interferente.ro Parinti si copii Educatie Arta de a vorbi in public

Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 01:07

Arta de a vorbi in public

Arta de a vorbi in publicUna din conditiile de baza, necesare pentru reusita personala (profesionala si sociala) este aceea ce a va face inteles de catre cei din jurul vostru. Daca nu v-ati pus niciodata aceasta problema, trebuie sa stiti ca vorbitul in public se poate invata in detaliu pana la un punct, cand intervin capacitatile innascute. De-a lungul timpurilor, oratorii si-au perfectionat dictia (de exemplu Demostene facea exercitii de pronuntie cu pietricele in gura), si-au corectat tinuta, s-au autoformat, si-au sporit autocunoasterea, reusind, in felul acesta, sa stapaneasca auditoriul.

Ne propunem sa va atragem atentia asupra unor lucruri, pe care daca le cunoasteti si veti tine cont de ele, exprimarea verbala sau in scris a gandurilor proprii poate sa castige in claritate si concizie, poate, mai mult decat atat, sa patrunda in sistemul de referinta al auditoriului, pe care sa-l transforme in sensul dorit de dumneavoastra.

Ca orice activitate umana, comunicarea se bazeaza pe o tehnica. Inainte de a comunica ceva – scris sau verbal – trebuie sa aveti foarte clare ideile respective. Daca nu sunteti sigur pe ceea ce doriti sa comunicati, este mai bine sa nu va exteriorizati. Incercati sa exprimati in cuvinte tot ceea ce se afla in mintea dvs. Fiecare fiinta este unica si poarta in ea bogatii pe care trebuie sa pe exprime pentru a putea fi ea insasi, pentru a se face cunoscuta si apreciata.

Cautati deci si fiti clar, concis, interesant. Numai ideile clare vor putea fi exteriorizate cu usurinta si in mod natural. Detaliul, concretul, anecdota sunt foarte importante in orice fel de comunicare. Incercati sa faceti fata oricarui gen de dialog, sa fiti prompt si spontan in raspunsuri, sa intrati usor in contact cu alte persoane. Alegeti momentul optim pentru a interveni intr-o discutie, cautati sa fiti de folos in cadrul ei, exercitandu-si cu eficienta autoritatea. Nu uitati ca o conversatie presupune si ... arta de a asculta, care nu este deloc usoara. Manifestati prezenta de spirit in orice dialog, observati interlocutorul cand va adresati lui pentru a vedea daca sunteti inteles, chiar si mimica acestuia va poate fi de ajutor in exprimarea propriilor dvs. ganduri. Invatati ca cititi pe fetele oamenilor cum sa recunoasteti temperamentul interlocutorului. Faceti aceste lucruri in primul rand cu semenii pe care credeti ca-i cunoasteti cel mai bine! Astfel inarmat, veti sti ce fel de comportament sa declansati la partenerii de discutie si cum sa-i pastrati, aceasta fiind de fapt lucrul cel mai dificil.

Oricine doreste cu adevarat sa reauseasca trebuie sa vorbeasca in public si sa cunoasca arta relatiilor umane. Pentru a reusi esete nevoie, fara indoiala, de o competenta tehnica solida, dar daca nu stiti sa o puneti in valoare, daca nu siti sa va daruiti cu totul, nu veti scoate niciodata din ea intregul profit la care sunteti indeptatit sa va asteptati. Tehnica cea mai adecvata exprimarii propriilor idei este de a informa cu obiectivitate, de a instrui si forma pe cei din jur, starnind interesul, de a convinge, de a face in final si pe altii sa actioneze asa cum ganditi dvs. Arta de a vorbi cu folos este unul din cei mai importanti factori in avansarea unui profesionist.

Sunt si situatii in care trebuie sa luati cuvantul fara a va pregati in prealabil. Cea mai buna cale de succes, daca nu le-ati prevazut, este de a fi pregatiti sa vorbiti in toate ocaziile! Improvizatia este si ea o arta care se invata cu grija. Nu va lasati impresionat de aparenta degajare a unora: ca si ei trebuie sa fiti preocupat sa cautati intotdeauna cuvintele cele mai potrivite pentru a va exprima ideile intr-o ordine logica si sa terminati printr-o concluzie fericita.

Fiecare individ are calitati si atuuri proprii. Profitati de ele pentru distingerea persoanei dvs. Dezvoltati-va prin exercitii proprii vointa, echilibrul interior si increderea in sine. In felul acesta veti putea sa va controlati emotivitatea si sa eliminati tracul, indoiala, teama, timiditatea, lapsusurile si momentele de blocare.

Nu-i judecati pe cei dn jur dupa propriile reactii, fara a tine seama ca fiecare om este unic, dotat cu o psihologie particulara si ca nu trebuie sa tratati doi indivizi in acelasi fel. A-l ignora pe celalalt constituie adesea originea esecurilor in relatiile umane, iar starile de tensiune si conflictele intre sef si subalterni, intre parinti si copii nu sunt decat niste ilustrari ale acestei situatii! Problemele spinoase ale vietii dvs. profesionale si familiale le rezolvati nu prin forta, ci cu delicatete si calm!

Cele mai eficiente moduri de comportare pe care trebuie sa urmariti sa le realizati la interlocutorii dvs sunt, gradual:

·         obtinerea colaborarii;

·         convingerea personei sa impartaseasca atat de bine punctele dvs. de vedere incat sa creada ca-si apara propriile idei;

·         obtinerea unui efort superior din partea oamenilor, sa-i faceti sa accepte critica dvs. fara sa se simta jigniti.

Tinand seama de aceste sfaturi care nu epuizeaza cunoasterea mecanismelor colaborarii si comunicarii umane, a artei de a va exprima, veti avea satisfactia, mereu reinnoita, de a va largi orizontul cu noi cunostinte, fiind mai disponibil, mai deschis catre oameni, veti descoperi in fiecare fiinta noi valori, beneficiind de prietenia, afectiunea si atasamentul acesteia.

Veti obtine rezultate semnificative pe toate planurile stiind sa exteriorizati ceea ce dvs., sa va legati de ceilalti intr-un mod agreabil si cu caldura.

Nu uitati deci ca tehnicile cuvantului sunt indispensabile pentru o veritabila reusita profesionala, familiala si sociala. Stapanirea comunicarii scrise si verbale conduce la succesul personal. Emilian Dobrescu


Newer news items:
Older news items: