Joi, 16 Decembrie 2010 17:12

Arieseni

 

Comuna Arieseni este situata in extremitatea nord-estica a judetului Alba, la granita cu judetul Bihor, la 120 km de municipiul Alba Iulia - resedinta de judet - si la 40 km de cel mai apropiat oras - Campeni. Este amplasata la o altitudine de 800-1000 m, pe Valea Ariesului Mare in depresiunea Arieseni. Localitatea din Tara Motilor este mentionata documentar pentru prima data in anul 1909, sub numele de Lapus.

 

Distanta fata de principalele orase este de: Targu Mures - Arieseni 200 km, Alba Iulia - Arieseni 120 km, Oradea - Arieseni 120 km, Turda - Arieseni 110 km, Cluj Napoca - Arieseni 150 km.

 

Arieseni este o statiune in formare datorita numarului din ce in ce mai mare de oameni care aleg sa-ti petreaca aici vacantele. In Arieseni aveti posibilitatea sa va cazati la vile dotate cu bucatarii si bai corespunzator utilate. Comuna Arieseni este punct de plecare pentru trasee si drumetii montane pentru aceia care stiu sa se bucure de soare, de munte sau de frunzele toamnei, de explorarea unei pesteri intunecate, sau de practicarea sporturilor de iarna. De altfel, sezonul rece este preferatul turistilor care se bucura an de an de frumusetea locurilor.

 

In timpul iernii, principala atractie o constituie schiul. Durata medie a sezonului de schi in aceasta regiune este din luna decembrie pana in martie/aprilie. Cea mai renumita partie de schi din zona Muntilor Apuseni este partia Vartop, bine ingrijita, dotata cu teleschi si utilaje de intretinere a zapezii, cu o altitudine maxima de 1.200 m. Lungimea totala a partiei este de aproximativ 1 km, cu o diferenta de altitudine de 200 m si are un grad de dificultate mediu. Partia Vartop este dotata si cu instalatie de nocturna. Daca nu aveti echipamentul potrivit puteti inchiria de aici tot ceea ce aveti nevoie, la preturi rezonabile. Partia Vartop este in proprietatea Primariei Arieseni, doar terenul de sub stalpii de teleschi este concesionat, insa autoritatile locale intentioneaza ca in viitorul apropiat sa mai amenajeze inca patru partii. Partia de schi Vartop este asaltata de schiori mai ales la sfarsit de saptamana, atunci cand functioneaza si instalatia de nocturna, adica vinerea si sambata intre orele 18.00 - 20.30. Accesul cu sanii nu este permis pe partie, pentru ele fiind amenajata o partie mai mica.

 

Informatii despre principalele partii din zona:

 

Partia

Grad de 

dificultate

Lungime

Transport cablu

Nocturna

Vartop 1

mediu

1.000 m

teleschi

da

Vartop 2

usor

400 m

teleschi

da

Garda 1

usor

1.700 m

teleschi

nu

Garda 2

greu

1.000 m

teleschi

nu

Garda 3

mediu

1.300 m

teleschi

nu

 

Programul instalatiei de teleschi: zilnic, intre orele 08:00 - 17:00. Vinerea si sambata programul este prelungit pana la 20:30, si este pornita si nocturna. Tarifele pentru teleschi sunt cuprinse intre 3-5 ron.

 

Daca sunteti amatori de drumetii, puteti face un tur al celor mai importante obiective turistice ale Muntilor Apuseni, cu sania trasa de cai in timpul iernii, cu masini de teren, sau pe jos admirand peisajele superbe ale muntilor.  Intreaga zona este deosebit de atragatoare cu numeroase obiective interesante si diverse posibilitati de recreere. Cele mai importante repere care pot fi vizitate sunt: pestera Poarta lui Ionele situata in comuna Garda in judetul Alba, pestera Pojarul Politei, pestera Portile Bihorului, Groapa Ruginoasa, pestera Ursilor situata in judetul Bihor, Casa memoriala Avram Iancu.  Un loc care nu trebuie ratat este Ghetarul de la Scarisoara, situat la o distanta de numai 15 km de Arieseni. De asemenea, se pot vizita Cetatile Ponorului, Targul de fete de pe Muntele Gaina, Manastirea Lupsa sau Manastirea Posaga.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://arieseni.infohoteluri.ro/

http://www.montblanc-arieseni.ro/

http://www.welcometoromania.ro/DN75/DN75_Partia_Arieseni_r.htm

 

 


Related news items:
Newer news items: