Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Arhitectura contemporana din Japonia

Sâmbătă, 25 Mai 2019 16:44

Arhitectura contemporana din Japonia

Arhitectura contemporana din JaponiaIn creatia arhitecturala international contemporana, marcata de o mare varietate de cautari si tendinte, realizarile japoneze ocupa un loc aparte si constituie o subtila si totodata o viguroasa afirmare a geniului artistic al poporului nipon, a dragostei lui pentru frumos si armonie. Rezultat indelungat al unor minutioase si perseverente cautari in cadrul relatiei, materiale de constructive, realitati geografice economice, sociale, tehnice, operele arhitecturii traditionale japoneze surprind prin modernitatea lor.

Dupa 1945, in Japonia s-a desfasurat un amplu efort de reconstructie si modernizare cu rezultate spectaculoase. O preocupare deosebita a arhitectilor japonezi a fost aceea de a gasi un drum si o expresie proprii, folosind cu discenamant si sensibilitate lectiile trecutului. Putem vorbi de o scoala nationala in arhitectura, simbioza eleganta intre arta, tehnologie si cadru construit sau natural. Structurile contemporane indeosebi cele din beton armat, ale programelor noi, cu functii complexe si de mari dimensiuni, au fost transpuse in forme specifice viguroase si expresiv plastice, utilizand ingenious efectul traditional de imbinare a grinzilor de lemn, al acoperisurilor cu iesindurile si curburile lor caracteristice.

 

De asemenea, regasim in aceste realizari contemporane preocuparea pentru organizarea unui cadru natural armonios, prin utilizarea unor procedee si materiale traditionale (suprafete de nisip, elemente de roca, pivamente de piatra, jocuri de apa, etc.). Amintim, de exemplu, edificiile din cadrul complexului olimpic de la Tokyo si Centrul de presa si radio, remarcabile prin indrazneala structurilor si ineditul formelor architectural-plastice, Centrul international de conferinte de la Tokyo, numeroasele cladiri industrial, pentru invatamantul superior, complexe de locuinte colective, etc. Cautarile unor arhitecti mai tineri pentru forme noi de locuire sau in privinta expresiei plastice si spatiale au condus la proiecte si realizari interesante, cum ar fi cladirile inalte formate din capsule prefabricate, complet echipate si asamblate in jurul unui nucleu central, ca de exemplu, Sky Building din Tokyo sau Turnul Nakagin din Tokyo. Sediul Crucii Rosii japoneze, Teatrul National Bunraku din Osaka sau Muzeul de arta al prefevturii Saitama ofera noi deschideri pentru arhitectura actuala japoneza.

Merita a fi subliniate si preocuparile sustinute pentru solutionarea problemelor complexe si foarte dificile ale urbanismului japonez: planul noului Tokyo extins peste golful orasului, propunerile foarte indraznete pentru orasul viitorului, orasul flotant, orasul vertical helicoidal, etc.

Profund originala, o lectie de continuitate istorica si spiritual viguros ancorata in realitatile lumii de astazi, arhitectura japoneza se inscrie printre cele mai semnificative tendinte contemporane cu rezonante si implicatii interesante in arhitectura internationala.