Luni, 01 Mai 2017 00:19

Apa de colonie

Apa de colonieApa de colonie sau “odicolonul”, cum a fost denumit popular la noi, este un produs de parfumerie obtinut prin distilarea sau infuzia unor plante aromate. Incepand cu secolul al XIV-lea, a fost intrebuintata in cantitati din ce in ce mai mari, cunoscuta fiind sub diferite denumiri, ca: apa de flori, apa de trandafiri, apa de portocal etc.

In timpul evului mediu, in Europa, aceste produse de parfumerie erau procurate, in buna parte, din Orient. Asa, de exemplu, din Damasc era adusa apa de trandafir. Procurarea acestor ape parfumate se facea cu multa greutate si la preturi mari. Fiind atat de solicitata, in scurta vreme, in Europa evului mediu a luat nastere o intreaga industrie, fiecare epoca avandu-si colonia preferata. Timp de peste patru secole, intre secolul al XIV-lea si al XVIII-lea, in Europa era la moda “apa ingerilor”, apa parfumata produsa in special de industria parfumurilor din Montpallier (Franta).

Incepand cu secolul al XVIII-lea, cerintele pietei devin tot mai mari si, odata cu schimbarea gusturilor, s-a schimbat si compozitia apelor parfumate, care, alaturi de extractele de plante, cuprindea diferite substante chimice aromate si produse de origine animala. Fabricate in cantitati impresionante, apele parfumate erau folosite in special in lumea celor avuti, la toaleta zilnica, de multe ori substituind chiar apa. Cu mai mult de un secol in urma, la Koln (Germania) a fost descoperita o noua formula de apa parfumata, care, in scurta vreme, a cucerit piata mondiala. Numele “eau de Cologne” (“apa de Colonia”) l-a captat dupa denumirea franceza a orasului Koln (fr. Cologne), unde s-a stabilit realizatorul acestui nou produs de parfumerie, chimistul italian Giovanni Maria Farina.

Cu siguranta, in prezenta apa de colonie se fabrica in majoritatea tarilor de pe glob. Insotit de reclama, produsul respectiv este solicitat din ce in ce mai mult, atat de femei, cat si de barbati. Industria parfumurilor este foarte infloritoare si rentabila in toate tarile, in special in Franta, Anglia, Germania, Italia, etc., unde se gasesc firme celebre.