Interferente.ro Sanatate Naturiste Acupunctura terapie de esenta naturista

Vineri, 19 Octombrie 2012 13:56

Acupunctura, terapie de esenta naturista

Acupunctura este un vechi sistem de medicina care s-a dezvoltat in Extremul Orient (China, Japonia, Vietnam), cu o larga raspandire astazi in lume. Ea a fost data uitarii o perioada, ba chiar interzisa un timp, datorita rezultatelor excelente obtinute in urma aplicarii vaccinurilor, sulfamidelor, antibioticelor, corticoizilor si a altor substante farmacologice. Uluiti de avalansa aparatelor si instumentelor de tot felul, cu care au investigat organismul, unii medici au dat uitarii practicile naturiste acumultate de milenii.

Ulterior, s-a reconsiderat aceasta pozitie. In plina explozie a cuceririlor stiintei si tehnicii, asistam in prezent la noi dimensiuni ale practicilor terapeutice de esenta naturista. Astfel, acupunctura, fitoterapia, homeopatia, masajul etc. au capatat noi valente in viata medicala. De fapt, medicina clasica confirma inaltul grad stiintific al acupuncturii. Medicii Chinei antice stiau exact situarea organelor in corpul omului si circulatia sangelui, in timp ce medicina moderna a descoperit acest lucru cateva milenii mai tarziu. Astfel, in scrierile vechi de acupunctura se afirma ca rinichii guverneaza sangele si nutresc osul; medicina moderna descopera ca aceea care dictreaza numarul si cantitatea de globule rosii este eritropoetina, un horman fabricat de rinichi, iar vitamina D2 este metabolizata de rinichi. De asemenea, se stia ca circulatia energiei vitale la nivelul meridianelor era strans legata de un anumit ritm, prefigurand in acest fel studiul ritmurilor circadiene si importanta lor in administrarea medicamentelor, cat si orologiilor biologice, care in zilele noastre a revolutionat gandirea medicala contemporana. Acupunctura este privita ca un element al practicii medicale preventive si curative.

In conceptia medicinii tradionale chineze, omul este legat de cosmos; dar o frontiera intre aceste realitati exista, aceasta fiind pielea. Gratie acestui invelis cutanat si prin posibilitatile inca necunoscute prin care acesta le ofera, putem stabili echilibrul energetic rupt din anumite cauze, practicand acupunctra. Intepatura acului intr-un punct precis al pielii stimuleaza numiti nervi, care transmit impulsuri catre maduva spinarii si centrii inferiori ai creierului. Intreaga suprafata a organismului este impanzita de nervi, iar fiecare centrimetru al sau se afla direct ori indirect se afla sub controlul sistemului nervos.

Arta acupuncturii consta in cunoasterea precisa a reechilibrarii fluxului energiei din corp. Armonizarea acestei puteri vitale se reflecta in sanatatea intregului organism, pierderea armoniei cauzand boala. Introducerea unui ac in punctele corecte activeaza “energia” variatelor procese din organism: circulatia si absorbtia, respiratia, diureza, transpiratia etc. In tratamentul medicinei traditioanale, efectul inteparii cu ace este obtinerea lui “Qi” – a energiei. Daca acul nu-l obtine pe “Qi”, tratamentul este ineficace.

Numarul de sedinte de acupunctura pentru a vindeca boala variaza considerabil. Odata un bolnav vindecat, el are pulsul normal si trebuie controlat o data la trei luni pentru inregistrarea starii de sanatate. Daca in aceasta perioada contracteaza o alta boala, aceasta nu necesita decat cateva sedinte de tratament sau poate doar una singura, pentru vindecare.

Viteza raspunului la tratament este diferita de la caz la caz in functie de boala. Rezultatul final tine de fiecare medic, de cunostintele si priceperea sa. In China, un medic eminent era cel care nu numai vindeca o boala, dar o si prevenea.

Un numar redus de bolnavi, care nu simt imbunatatiri in timpul tratamentului, pot avea o ameliorare sau chiar o vindecare mai tarzie, fiind posibil ca procesul fiziologie de refacere sa fie mai lent. Unii dintre suferinzi au simtit raspunsul la cateva secunde de la intepatura primului ac, altii au trebuit sa fie tratati de mai multe ori pana la inregistrarea unui efect pozitiv. Dupa un singur tratament pacientul poate sa nu simta nimic deosebit. In alte cazuri se poate ca el sa simta energia, o usurare si o buna dispozitie datorate efectului stimulator al acupuncturii. Alti subiecti simt o relaxare care, in general, este urmata de o armonie placuta datorita reenergizarii energiei.

Parintii cu o sanatate normala aduc pe lume copii sanatosi. Acesta este unul din aspectele fundamentale ale medicinei preventive. Dar nu trebuiesc uitati si alti factori: miscarea, hrana, aerul curat, relaxarea, gandirea.

Acupunctura aplicata curent nu are nici un fel de efecte secundare, in timp ce medicamentele dau accidente, aducand prejudicii organismului, creand obisnuinta, iar cu timpul presupunand administrarea unor doze mai ridicate. Trebuie subliniat faptul ca medicii anestezisti au comunicat despre operatii reusite pe cord, creier, in chirurgia generala, cu ajutorul analgeziei prin electroacupunctura. In timpul analgeziei prin acupunctura circulatia se mentine stabila, iar postoperator sunt necesare mult mai putine medicamente.

Putem da si exemple de boli psihice care de fapt sunt afectiuni fizice si pot fi vindecate prin acupunctura. Astfel, foarte multe persoane care au tulburari ce includ teama au o disfunctie a rinichilor, multi copii fricosi uda noaptea patul, altii dupa o spaima doresc sa urineze. Actorii cu trac, de asemenea profesorii ce nu au incredere in ei, alti indivizi inaintea interviurilor, examenelor, testelor de conducere a autoturismelor. Toti acestia sufera cel putin ipotetic de rinichi si pot fi vindecati prin acupunctura.

Cei care nu au experimentat sau nu avut ocazia sa vada rezultatele acupuncturii au impresia ca este un fel de hipnoza. Dar aceste pareri sunt subiective si neavenite, datorita ignorantei lor. Dovada? Acupunctura da rezultate si daca pacientul este inconstient sau sub anestezie generala.

Aceasta conceptie fundamentala, conform careia organismul este divizibil in 12 sisteme fiziologice de baza, carora li se subordoneaza alti factori, este un dar pentru care suntem recunoscatori medicinei traditioanale, caci este descrisa atat de detaliat in una din cele mai vechi carti de medicina (“Nei Jing”) incat trebuie sa-si aiba radacinile intr-o epoca care a reprezentat apogeul unei civilizatii mai indepartate.

Acest sistem de medicina faciliteaza vindecarea organismului de catre el insusi, caci neurotransmitatorii stimulati de ace sunt ei insisi mobilizati in reglarea tuturor proceselor fiziologice. Deci, acupunctura ne ofera o reglare fiziologica a organismului, iar acest sistem de medicina prezinta cea mai mare siguranta daca este bazat de cunostinte medicale temeinice si complete.

Sursa: Dr. Nicolae Gheorghe