Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Singuratatea este un criminal

Vineri, 30 Iulie 2010 01:37

Singuratatea este un criminal: este la fel de daunatoare pentru sanatatea ta ca si alcoolismul, fumatul si obezitatea

 

Obezitatea si alcoolismul poate fi daunatoare pentru sanatatea ta, dar mai exista un "dusman" mai putin evident, dar la fel de periculos - singuratatea.

Conform unui studiu, sprijinul familiei, prietenilor si vecinilor poate creste cu 50% sansele de a trai sanatos pana la o varsta inaintata.

Dar constatarile, efectuate pe baza unei analize a mai mult de 300.000 de oameni, sugereaza ca izolarea sociala este la fel de daunatoare pentru sanatate ca fumatul a 15 tigari pe zi sau alcoolismul. Este, de asemenea, de doua ori mai daunatoare pentru sanatate decat obezitatea.

Oamenii de stiinta americani care au facut descoperirea spun ca lipsa de sprijin social ar trebui sa fie adaugate la "lista scurta" de factori de risc pentru o moarte timpurie.

Dr. Julianne Holt-Lunstad, de la Universitatea Brigham Young din Utah, care a condus studiul, a spus prietenilor si familiei ca isi pot imbunatati starea de sanatate, oferind o "atingere tandra" sau ajutand oamenii sa-si gaseasca scopul in viata lor. "Daca cineva este conectat la un grup si simte responsabilitate pentru alte persoane, incepe sa aiba mai multa grija de el insusi si isi asuma mai putine riscuri."

Cercetatorii au studiat date din 148 de studii publicate anterior, care analizeaza retele sociale de persoane si urmaresc sanatatea lor pentru o medie de sapte ani si jumatate.

Datele nu arata daca oamenii au fost in relatii "pozitive" sau "negative"  pur si simplu rata numarul de persoane care au fost in contact cu regularitate.

Autorii studiului cred ca beneficiile pentru sanatate ale prieteniilor pozitive ar putea fi chiar mai mari.

"Medicii, profesionistii din domeniul sanatatii, educatorii si mass-media ar trebuie sa adauge la factorii de risc, cum ar fi fumatul, dieta si exercitiul fizic, si efectul pe care il are singuratatea asupra sanatatii. De asemenea ar trebui sa recomande crearea unei retele sociale de contact permanent, pentru contracararea efectelor singuratatii.

Socializarea are un efect pozitiv nu doar asupra persoanelor varstnice, insa asupra acestora, in mod particular, s-a observat o crestere a sperantei de viata.

Un purtator de cuvant pentru revista PLoS Medicine, care a publicat studiul, a declarat: "Ideea ca lipsa unor relatii sociale este un factor de risc pentru deces nu este inca recunoscut pe scara larga de catre organizatiile de sanatate si de catre public."

In anul 2009, oamenii de stiinta la Universitatea din Utah au sustinut ca femeile au suferit mai mult intr-o casatorie incordata decat barbatii - si din acest motiv sunt mult mai vulnerabile la factorii de risc pentru boli de inima.

Concluzia este ca interactiunile umane nu sunt benefice doar pentru psihicul nostru, ele au un efect direct si pozitiv si asupra sanatatii noastre fizice.

 

Sursa: Mail Online