Interferente.ro Cultura Religie Postul Craciunului

Luni, 12 Noiembrie 2012 12:55

Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului

 

Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului

Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil.

Postul Craciunului are 40 de zile, dureaza de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie si ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Asemenea si crestinii, postind 40 de zile, isi curatesc sufletele si trupurile pentru a-l primi pe Dumnezeu-Cuvantul, Iisus Hristos.

Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie (Sf. Filip), iar daca aceasta data cade miercuri sau vine­ri, se lasa sec cu o zi mai inainte.

 

 

 

Vechimea Postului Craciunului

Ca vechime, cele dintai mentiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, numit postul din luna a zecea. Inca de la inceput, crestinii nu posteau toti in acelasi fel si acelasi numar de zile. Astfel, unii posteau doar sap­te zile, altii posteau sase saptamani, unii tineau un post mai aspru, altii tineau un post mai usor. Sinodul local din Constantinopol tinut in anul 1166 (subpatriarhul Luca Chrysoverghi) a uniformizat durata postului Nasterii Domnului in Bisericile Ortodoxe, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand de la 15 noiembrie.

 

Dezlegari - Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului

Postim de carne, oua si branza. De asemenea, postim de peste, vin si untdelemn.

Luni, Miercuri si Vineri mancam bucate fara untdelemn si fara vin. Marti si Joi este dezlegare la untdelemn si vin.

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, se mananca peste si preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).

Daca in zilele de Luni, Miercuri si Vineri praznuim un sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin, iar daca va cadea hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci dezlegam si la peste. Marti si joi mancam peste, untdelemn si bem vin cand cade in aceste zile un sfant mare, hramul bisericii sau sarbatori insemnate in calendar cu rosu.

In ultima zi a postului, pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, se mananca numai seara. Este bine sa se manance grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, deoarece cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit, mai inainte, Nasterea lui Hristos.

La Craciun, in orice zi ar cadea, mancam de dulce.

 

Dezlegare la peste - Dezlegare la undelemn si vin

Mancam peste la 24 noiembrie - Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercuri sau Vineri.

De asemenea, mancam peste in Lunile, Miercurile si Vinerile acestui post, daca in aceste zile cade hramul bisericii, dar si in zilele cu sfinti insemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7,  9, 12, 13 si 17 Decembrie, daca aceste zile cad Marti sau Joi, cu atat mai mult, cand Marti sau joi se intampla hramul bisericii.

Mancam untdelemn si dezlegam la vin la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, precum si la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Luni, Miercuri sau Vineri, caci in aceste zile se praznuiesc sfinti mai insemnati.


Pentru credinciosi, postul are nu doar un aspect material, ci si un aspect spiritual, caci postul nu inseamna doar abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri, fapte rele si, in final, prin cainta si spovedanie.

Citeste si: 

Ce este postul?

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: