Sâmbătă, 25 Decembrie 2010 15:47

Cascavalul

 

Cascavalul este denumirea cu care sunt cunoscute branzeturile oparite.

Cascavalul este sanatos si nu provoaca probleme de sanatate daca este consumat in cantitati moderate. Daca se exagereaza in consum, cascavalul ingrasa, datorita continutului mare de grasimi saturate, creste colesterolul si provoaca alte efecte nedorite de sanatate.

 

Care sunt beneficiile cascavalului?

In ceea ce priveste beneficiile cascavalului, putem mentiona, in primul rand, rolul pe care il are acesta in sanatatea si intarirea dintilor si in sistemul osos.

Bogat in substante precum calciu, fosfor, zinc, vitamina B, cascavalul asista organismul in formarea oaselor si smaltului dintilor. Consumul de cascaval, regulat si moderat, ajuta la prevenirea aparitiei osteoporozei, afectiune a sanatatii ce apare in general in viata femeilor.

Alte beneficii ale cascavalului sunt:

§         reducerea riscului aparitiei hipertensiunii si a bolilor de inima;

§         stimularea in formarea sangelui si absortia nutrientilor.

 

Cum se obtine cascavalul?

Procesul tehnologic de obtinere a cascavalului cuprinde doua faze principale: prepararea casului si fabricarea propriu-zisa a cascavalului.


Casul. Cum se prepara casul?

Operatia de oparire a casului are loc in momentul cand acesta are un pH optim intre 4,8 si 5,0. Laptele proaspat se incalzeste intr-un cazan la temperatura de 30-32° C, moment in care se adauga atata cheag incat coagularea sa dureze 30-40 minute. Dupa formarea coagulului, acesta se zdrobeste cu mana, timp in care vasul se asaza la foc mic. Maruntirea coagulului continua pana cand se ajunge la marimea unui bob de mazare. Temperatura trebuie sa se mentina la 43-45° C.

Dupa terminarea zdrobirii, coagulul se lasa in repaus timp de 5-10 minute, pentru a lasa ragaz pentru depunere. Dupa aceasta, coagulul se aduna sub forma rotunjita de "bulz", se trece intr-o sedila (saculet cu tesatura rara) care se leaga si se lasa sa se scurga. Dupa 5-7 ore casul scurs se asaza pe o masa, unde se lasa circa 24 ore pentru a fermenta.

 

Cascavalul. Cum se prepara cascavalul?

Casul din lapte de oaie, de vaca sau in amestec este oparit in apa cu temperatura de circa 80° C, dupa maturarea lui prealabila. Prin oparire casul capata proprietati plastice si se poate intinde sub foma de fire. Pasta care se obtine este prelucrata si introdusa in diferite forme, obtinandu-se cascavalul crud. Dupa sarare sau saramurare, acesta este maturat in anumite conditii de umiditate si de temperatura.

 

Cum se fabrica cascavalul?

 

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: