Interferente.ro Descopera Istorie 1 Decembrie Ziua nationala a Romaniei

Luni, 29 Noiembrie 2010 04:21

1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei

 

1 decembrie 1918In fiecare an, pe 1 decembrie, romanii sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei. 1 Decembrie 1918 - ziua in care s-a vestit lumii, prin hotararea Adunarii Nationale de la Alba Iulia, Unirea tuturor romanilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I - poate fi considerata ca fiind cea mai importanta zi din devenirea noastra nationala.

Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului.

 

 

 

Alba Iulia, un importat centru al istoriei si culturii romanesti, inca de pe vremea dacilor, a fost ales gazda unificarii Tarilor Romane din 1 decembrie 1918. Numeroase evenimente importate din istoria tarii au avut loc la Alba Iulia. In 1600, Mihai Viteazul intra triumfator in vechea Cetate, savarsind cea dintai unire a Tarilor Romanesti. Tot aici a aparut in 20 ianuarie 1648, Noul Testament de la Balgrad al Mitropolitului Simion Stefan. La Alba Iulia au suferit martiriul la 28 februarie 1785, Horia, Closca si Crisan. Tot aici au fost incoronati in 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand si Regina Maria, ca primii suverani ai Romaniei.

 

Adunarea de la Alba Iulia s-a tinut intr-o atmosfera sarbatoreasca. Au venit 1228 de delegati oficiali, reprezentand toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate romanesti, apoi episcopii, delegatii consilierilor, ai societatilor culturale romanesti, ai elitelor intelectuale, ai reuniunilor de meseriasi, ai Partidului Social-Democrat Roman, ai organizatiilor militare si ai tinerimii universitare. Toate paturile sociale, toate interesele si toate ramurile de activitate romaneasca erau reprezentate. Dar pe langa delegatii oficiali, ceea ce dadea Adunarii infatisarea unei mari adunari populare, era afluenta poporului. Din toate unghiurile tarilor romane, de peste Carpati,  veneau oameni imbracati in straie de sarbatoare, cu steaguri tricolore in frunte, cu table indicatoare a comunelor ori a tinuturilor de unde veneau, cantand si fiind plini de bucurie. Peste o suta de mii de oameni s-au adunat in aceasta zi pentru a fi de fata la actul cel mai maret al istoriei romanilor.

 

Statul roman, intregit in forma lui de astazi, trebuie pretuit ca fiind expresia unitatii in cuget si simtire a romanilor. Anul 1918 reprezinta în istoria poporului român anul triumfului idealului national, anul încununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar, iar 1 decembrie reprezinta Ziua Nationala a Romaniei.

Vezi un program artistic de 1 decembrie, cantece si poezii de 1 decembrie. La multi ani, Romania!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: