Interferente.ro Cultura Diversitate 1 Aprilie Ziua Pacalelilor

Luni, 28 Martie 2011 22:50

1 Aprilie - Ziua Pacalelilor

 

Voltaire spunea: “Farsele au succes doar la cei slabi de inger”

 

Supranumita si Ziua Pacalelilor, 1 Aprilie este ziua in care fiecare dintre noi incerca sa isi pacaleasca parintii, prietenii sau profesorii. Pentru cei cu simtul umorului dezvoltat si cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 Aprilie este un prilej foarte bun de distractie. Pentru cei cu multi "dusmani" sau prieteni glumeti, s-ar putea sa fie mai degraba o zi in care sa nu isi doreasca sa iasa din casa.

 

Dupa cum spunea Mark Twain, “ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului”. 

 

Si totusi care este originea acestei idei, acestei zile? Istoricul zilei de 1 Aprilie ar fi ...

 

Pacaleala lui Noe

Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamant uscat dupa ce inundatia a inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie. 

 

Poemul flamand

Cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie.

 

Trecerea la calendarul gregorian

Francezii insa sustin sus si tare ca ziua de 1 Aprilie s-a nascut la ei. Unii sunt de parere ca totul a pornit de la faptul ca multe popoare sarbatoreau venirea primaverii la aceasta data. Mai exact, in Franta pana in 1582 anul nou se sarbatorea timp de 8 zile incepand cu 25 martie si se termina pe 1 aprilie, dar tocmai in acel an s-a facut trecerea la calendarul gregorian si anul nou a fost mutat pe 1 ianuarie. Datorita faptului ca informatia circula mult mai greu, oamenii nu au aflat la timp despre aceasta schimbare a calendarului, fie altii au refuzat acest lucru si au continuat sa celebreze pe 1 aprilie noul an. Oamenii care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti “poisson d’Avril” (peste de aprilie). Se pare ca toti cei care s-au aflat in aceasta situatie au fost socotiti drept fraieri de catre cei deschisi schimbarii, devenind in foarte scurt timp subiectul glumelor si a farselor. In timp, intreaga lume a trecut la noul calendar, dar nu s-a renuntat la ideea de farse facute celor apropiati, incat in fiecare an, de 1 aprilie, au continuat cu aceste glume pe seama altora. Ziua Pacalelilor este astazi sarbatorita in Franta prin cadouri constand fie in felicitari cu pesti, fie in bomboane de ciocolata in forma de peste. Exista in Franta si o traditie de a prinde pe spatele celui pacalit un peste de hartie cu un ac cu gamalie. 

 

Almanahul de previziuni

In opinia unor autori, istoria zilei de 1 Aprilie si a pacalelilor ar incepe in primii ani ai secolului XVII, cand niste astrologi au prevazut intr-un “Almanah de previziuni” decesul unor personalitati politice care le erau antipatice.

 

1 Aprilie la englezi

In ciuda datelor istorice, despre Ziua Pacalelilor se spune ca ar fi originara din Anglia. A evoluat si a crescut in popularitate foarte rapid, deoarece pacalelile au reprezentat intotdeauna o “reteta sigura de distractie. Englezii au inceput sa sarbatoreasca “Ziua Pacalelilor” – “April Fools Day” de prin secolul al XVII-lea. Prima atestare istorica a fost facuta de John Aubrey in 1686. Victima unei farse de 1 Aprilie este numita noddy.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: