Interferente.ro Descopera Curiozitati 1 aprilie in jurul lumii

Luni, 28 Martie 2011 22:52

1 aprilie - in jurul lumii

 

Ziua de 1 Aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in Statele Unite ale Americii, majoritatea tarilor europene (Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania, Franta si Romania) precum si in tarile asiatice.

 

In Franta cel care cade victima unei pacaleli este numit "poisson d’Avril" (peste de aprilie), in Anglia este numit "noddy", iar in Scotia acestuia i se spune "April qowk" sau "April cuckoo" (cuc de aprilie). 

 

Franta, precum si Canada, Belgia si Elvetia, in partile lor francofone, sunt singurele care poseda un ritual elaborat in jurul a ceea ce se numeste "poisson d'avril" - "peste de aprilie". In aceasta zi, copiii se straduiesc sa prinda pe spatele adultilor sau al altor copii pesti din hartie sau carton, pe care victimele nebanuitoare ii poarta pe strada. Ziua Pacalelilor este astazi sarbatorita in Franta prin cadouri constand fie in felicitari cu pesti, fie in bomboane de ciocolata in forma de peste.

 

Se pare ca Ziua Pacalelilor este sarbatorita chiar si in unele tari din America Latina, cum ar fi Peru si Columbia. Diferenta este ca in aceste tari sarbatoarea are loc pe data de 28 Decembrie si poate numele de "Dia de los inocentes" (ziua celor naivi). Chiar daca numele si data difera, farsele care se fac sunt aceleasi. 

 

 

Traditii si superstitii de 1 Aprilie

 

Traditia si superstitiile de 1 Aprilie spun ca pacalelile si farsele trebuie facute pana la ora pranzului. Pacalelile facute dupa ora pranzului, deci dupa ora 12, se spune ca aduc ghinion celui care pacaleste. De asemenea, casatoria nu este recomandata pe 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papucul nevestei toata viata. Se mai spune ca daca o fata reuseste sa te pacaleasca, atunci trebuie sa o iei de nevasta, sau macar sa fii prietenul ei. Despre cei nascuti pe 1 Aprilie se spune ca sunt foarte norocosi.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: